Debattartikel med anledning av Europeiska avfallsveckan

2021-11-29

Just nu pågår Europeiska avfallsveckan och den ger oss möjlighet att anta en utmaning, nämligen att inte slänga mat. Den här veckan kan vi alla göra en enkel men avgörande insats och minska avfallet för klimatets skull.

Artikeln är publicerad i Östersunds-Posten (2022-11-26), Norra Skåne (2022-11-26), Arbetarbladet (2022-11-24), Motala & Vadstena Tidning (2022-11-23).

Visste du att en tredjedel av all mat som produceras i världen inte äts upp? Vore matsvinn ett land skulle det vara den tredje största utsläpparen av växthusgaser i världen, efter Kina och USA. Det här är en viktig aspekt på klimatet som få diskuterade under toppmötet i Glasgow häromveckan. Därför vill vi påminna om hur viktigt det är att inte slänga mat. På Livsmedelsverket kallar vi det för att ha svinnsikt.

Det stora matsvinnet sker i våra hushåll, alltså handlar det om att börja i sitt eget kök. Oftast är det frukt, grönsaker, bröd och matrester som blir matsvinn. Kaffe, te och mejeriprodukter är det vi oftast häller ut i vasken. Här är några siffror på det vi behöver ändra på:

  • Svenska hushåll slänger 19 kilo ätbar mat per person och år. Det motsvarar cirka 40 måltider.
  • 18 kilo mat och dryck hälls ut i vasken per person och år. Det motsvarar cirka 90 koppar kaffe.
  • Sammanlagt blir det cirka 37 kilo mat per person och år.
  • För en familj på två vuxna och fyra barn handlar det om 148 kilo fullt ätbar mat som slängs varje år.

Vill du minska ditt matsvinn kan du tänka på det här.

Planera: Ta en titt i kylskåp och skafferi innan du handlar, så du inte köper något du redan har. Frys in om du inte hinner använda maten i tid. Nästan allt går att frysa in, t o m mjölk.

Förvara maten rätt: Håll koll på temperaturen. En bra temperatur i kylskåpet är +4°C, medan -18 °C är lagom i frysen. Tänk på att olika livsmedel ska förvaras på olika sätt. Äpplen ska t ex vara i kylskåpet medan gurkan ska vara i rumstemperatur.

Höj statusen för rester: Rester är enkelt, snabbt och gott. De kan hålla upp till en vecka i kylen och kan värmas upp flera gånger om den förvaras i kylskåp däremellan.

Använd dina sinnen: Titta, lukta och smaka. Ofta går mat  att äta fast den passerat bäst-före-datum.

Livsmedelsverket har tillsammans med Naturvårdsverket och Jordbruksverket ett regeringsuppdrag  att halvera matsvinnet. Det här hänger ihop med FN:s mål i Agenda 2030 och EU:s klimat- och hållbarhetsarbete. Men för att klara det här behöver vi få hjälp.

Det dags att värdera maten högre och ta hand om den. Vad blir ditt första steg för att få svinnsikt?

Karin Fritz, projektledare på Livsmedelsverket för regeringsuppdraget om minskat matsvinn