Beredskapshandläggare i verksamhetsnära roll

2024-11-29

Vill du spela en viktig roll i att stärka Sveriges krisberedskap där du arbetar nära verksamheten med frågor kring krishantering, civilt försvar och kontinuitetshantering? Då är detta rollen för dig! Hos oss på Livsmedelsverket får du möjligheten att bidra till en säker och hållbar livsmedelsförsörjning i en föränderlig och komplex miljö, där din expertis gör skillnad varje dag.

Varför Livsmedelsverket?

Mat och dricksvatten berör alla på ett eller annat sätt och intresset om både livsmedel i sig och Livsmedelsverkets arbete, är mycket stort.

På Livsmedelsverket bidrar vi till att maten och dricksvattnet är säkert för Sveriges konsumenter, till att ingen blir lurad om vad maten innehåller och till en hållbar livsmedelskonsumtion. Livsmedelsverket är med och bygger Sveriges civila försvar och har en nyckelroll för en robust livsmedel- och dricksvattenförsörjning. Vi söker nu beredskapshandläggare till flera av våra avdelningar.

Vi har ett effektivt och kvalitetssäkert arbetssätt och alla medarbetare, ledare och chefer tar gemensamt ansvar för verksamhetens uppdrag och utveckling ur ett helhetsperspektiv. Genom vårt medledarskap främjar vi engagemang och lärande.

Din roll

Som beredskapshandläggare utgör du en verksamhetsnära expert inom krishantering, planering för civilt försvar och totalförsvarsfrågor med fokus på verksamhetens resiliens.

I din roll samarbetar du med kollegor utifrån avdelningens och myndighetens uppdrag. Du ser verksamhetens behov och på respektive avdelning utformar vi tillsammans lösningar som stärker vår förmåga. Området är under stark utveckling vilket innebär att arbetets karaktär kan skifta över tid. De kompetenser och erfarenheter du bär med dig samt förvärvar har stor betydelse för arbetets utformande.

Du utgör en viktig del i verksamhetens kontinuitetshantering samt driver utveckling och uppföljning av arbetssätt och rutiner med stöd från avdelningskollegor. Utbildning och övning är centrala delar av rollen, där du kommer att planera, leda och utveckla avdelningens utbildnings- och övningsverksamheten.

Vidare gör du genomtänkta prioriteringar i arbetet och levererar i enlighet med uppsatta mål. Du omvärldsbevakar för att inhämta nya perspektiv, upprätthåller relevant kompetens och anpassar ditt arbete till verksamhetens krav och förutsättningar. 

Du tillhör en enhet på avdelningen och samarbetar i hög grad med avdelningens chefer och ledningsgrupp. Du ingår även i myndighetens övergripande nätverk av verksamhetsnära beredskapshandläggare och samarbetar tätt med Enheten för säkerhet, vilket ger en stark plattform för lärande. Enheten för säkerhet samordnar funktionen och planerar beredskapsarbetet inom myndigheten. Tillsammans skapar vi en robust beredskapsorganisation där den verksamhetsnära beredskapshandläggarens insatser bidrar till helheten och garanterar att de operativa åtgärderna förbereds och genomförs vid respektive avdelning.

Avdelningen för laborativ undersökning och analys

Avdelningen för laborativ undersökning och analys tillhandahåller vetenskapligt stöd och laboratorieanalyser som underlag för värdering och hantering inom myndigheten, nationellt och internationellt.

Avdelningen för risk- och nyttovärdering

Avdelningen Risk och nyttovärderings huvudsakliga uppgifter är att ge vetenskapligt stöd i form av risk- och nyttovärderingar och andra kunskapsunderlag, vilka utgör underlag för hanteringsbeslut eller för att bidra till det internationella riskvärderingsarbetet.

Avdelningen för råd och reglering

Avdelningen för råd och reglering arbetar med att stödja intressenter inom livsmedelssektorn, inklusive konsumenter och beslutande organ. Den erbjuder vägledning om livsmedelslagstiftning, leder livsmedelskontrollen i Sverige och främjar hållbar livsmedelskonsumtion. Dessutom ansvarar avdelningen för att koordinera Sveriges provtagningsprogram och öka exportmöjligheterna för livsmedel.

Din kompetens

Vi söker dig som har en högskole- eller yrkesutbildning som arbetsgivaren bedömer relevant för tjänsten, alternativt flerårig yrkeserfarenhet inom området. Ett krav är att du har god kännedom om det civila beredskapssystemet. Vi ser därför att du behöver ha yrkeserfarenhet från området samhällsskydd och beredskap. Du besitter förmåga att planera, genomföra och leda verksamhetsnära utvecklingsarbete inom beredskapsområdet och bör vara väl förtrogen med hur den svenska förvaltningen fungerar på såväl lokal, regional samt nationell nivå.

I rollen är utbildning och övning ett viktigt verktyg, du kommer driva och utveckla verksamhetsnära utbildnings- och övningsverksamhet inom beredskapsfrågor. Du har yrkeserfarenhet av övningsverksamhet, gärna i rollen som övningsledare och/eller planerare.

Det är även en fördel om du har kunskap om eller erfarenhet av kontinuitetshantering samt erfarenhet av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter och verktyg som RAKEL och WIS.

Om du har relevant erfarenhet och kunskap som knyter an till respektive avdelnings specialistområde ses det som meriterande.

Du har mycket goda kunskaper att både tala och skriva på svenska och även goda kunskaper att kommunicera på engelska.

Dina personliga egenskaper

För att bli framgångsrik i rollen, där mötet med andra människor är centralt, krävs prestigelöshet, ödmjukhet och förmåga att förstå myndighetens roll samt leverera utifrån det. Du kan hantera och verka i sammanhang som präglas av osäkerhet och föränderlighet med bibehållet förtroende. Förmågan att arbeta effektivt tillsammans med andra medarbetare är viktig liksom förmågan att jobba mot deadlines. Du har en god analytisk förmåga och driver målmedvetet frågor inom ditt ansvarsområde. samtidigt som du har förmåga att prioritera och omprioritera när så behövs.

Du har god förmåga att skapa och upprätthålla nätverk. Du har även god förmåga att kommunicera och skapa förståelse för komplexa frågor både muntligt och skriftligt. Arbetet ställer höga krav på att ta till sig information, rapportering och uppföljning av resultat.

Eftersom rollen är ny söker vi dig som ser möjligheter och tar initiativ till att finna formerna för arbetet allteftersom rollen utvecklas. Vi tror att du trivs i en utvecklande miljö där du har möjlighet att tillsammans med kollegor stärka myndighetens resiliens.

Välkommen att kontakta oss

Du är välkommen att kontakta rekryterande chef Helena Brunnkvist alternativt Kristina Granelli. Representant för Saco-S är Åsa Svanström och för ST Annie Gozzi. Samtliga nås via vår växel, tel. 018-17 55 00.

Sista ansökningsdag är 2024-12-09. Ansök via platsannonsen på Lediga jobb (livsmedelsverket.se), märk ansökan med diarienummer 2024/03560.

Ansökan ska vara skriven på svenska. Ange gärna i din ansökan vilken avdelning du helst vill arbeta på.

Mer information om tjänsten

Anställningsform: Tillsvidare, heltid. Vi tillämpar 6 månaders provanställning

Tillträde: Omgående, enligt överenskommelse

Organisationstillhörighet:  Avdelningen för laborativ undersökning och analys, Avdelningen för råd och reglering respektive Avdelningen för risk och nyttovärdering

Placeringsort: Uppsala

All tillsvidareanställd personal vid Livsmedelsverket är krigsplacerad inom myndigheten.

Dessa tjänster är placerade i säkerhetsklass och svenskt medborgarskap är därmed ett krav för anställning. En säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras i enlighet med gällande säkerhetsskyddslagstiftning.

Inför intervju

Betyg, intyg och ID-handling som styrker din ansökan tas med vid en eventuell intervju.

Vi gör vår bedömning grundat på den information som finns i ansökningshandlingarna och var därför tydlig med att beskriva hur du uppfyller kvalifikationerna.

Välkommen med din ansökan!

Denna rekrytering sker helt genom Livsmedelsverkets försorg. Vi undanber oss därför telefonsamtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.

Om Livsmedelsverket

Livsmedelsverket arbetar för att maten som produceras, säljs och serveras i Sverige ska vara säker och ärlig, för ett samhälle där det är lätt för människor att äta på ett hälsosamt och hållbart sätt, och en trygg livsmedels- och dricksvattenförsörjning i vardag och kris. Våra verktyg är kunskap, råd, regler och kontroll. Totalt är vi cirka 700 medarbetare, varav drygt 390 i Uppsala och ytterligare ca 300 som arbetar med livsmedelskontrollen ute i landet.

Ansök nu