Diabetes typ 2

Diabetes typ 2 är en vanlig sjukdom i Sverige. Bra matvanor och fysisk aktivitet kan minska risken för att drabbas.

Vid diabetes typ 2 har kroppens celler blivit "okänsliga" för insulin. Det kallas insulinresistens och gör att det insulin som produceras i bukspottkörteln inte räcker till för att hålla blodsockernivån på en lagom nivå.

Risken att drabbas av diabetes typ 2 ökar med åldern. Övervikt, särskilt bukfetma, ökar risken för typ 2-diabetes, men även ärftliga faktorer spelar stor roll.

Det är inte fler som insjuknar i typ 2-diabetes i Sverige idag jämfört med tidigare, men i takt med att livslängden ökar blir det allt fler som lever med diabetes. Risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom ökar vid diabetes.

Kost och motion för att förebygga

Kosten påverkar insulinkänsligheten. Det finns mycket forskning om hur maten, vikten och motionen påverkar risken för typ 2 diabetes. I de nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2012) sammanfattas vilken slags mat som kan bidra till att hålla sig frisk från kroniska sjukdomar som till exempel typ 2-diabetes.

En kost som innehåller mycket fiberrika grönsaker, fullkorn, fisk och magra mjölkprodukter kan bidra till att minska risken för diabetes typ 2. Läsk och saft samt charkprodukter verkar kunna öka risken.

Barn som ammas har lägre risk för att drabbas av diabetes typ 2 (och typ 1) än barn som inte ammas.

Att hålla vikten eller vid behov gå ner i vikt är den viktigaste förebyggande faktorn. Fysisk aktivitet kan bidra till att förebygga diabetes typ 2 och verkar mer skyddande hos de som har störst risk för att bli sjuka.

Flera studier visar att med hjälp av motion, måttlig viktnedgång och genom att äta mer fibrer från grönsaker och fullkorn kan diabetes typ 2 förebyggas hos de som har glukosintolerans.

Kostbehandling

En viktig del i behandlingen för den som har typ 2-diabetes är kosten. Den som har diabetes bör få kostråd från en dietist eller läkare. Socialstyrelsen ansvarar för att ta fram råd om kost vid olika sjukdomar.

Senast granskad 2017-08-24