Cancer

Orsaken bakom de flesta fall av cancer är miljön vi lever i. Ärftlighet spelar också roll. Det som påverkar risken för cancer är till exempel rökning, matvanor, hur mycket man rör på sig, en del virus och vissa kemikalier.

Cancer är en process som börjar med en skada på arvsmassan. Skadan kan repareras eller gå vidare i flera olika steg så att en cancercell bildas. Slutligen växer den skadade cellen till en cancertumör. Det tar lång tid, upp mot 20 år, från första skadan på arvsmassan till dess att en tumör bildats.

Maten spelar roll

Olika ämnen i maten kan påverka cancerprocessen. Det finns till exempel cancerogena ämnen i maten som mögelgifter eller ämnen bildade under tillagning som kan skada arvsmassan. Antioxidanter som finns bland annat i frukt och bär kan däremot skydda cellerna.

Vissa typer av mat kan påverka risken för olika typer av cancer. Till exempel har de som äter mer än ett halvt kilo i veckan av rött kött som nöt, fläsk och lamm och charkprodukter som korv och skinka en ökad risk att drabbas av cancer i tjock- och ändtarm.

Fiberrik mat från växtriket som till exempel grönsaker, baljväxter och fullkornsprodukter kan bidra till att minska risken för samma cancerform. Alkohol kan öka risken för cancer, till exempel bröstcancer.

Håll vikten och håll igång

För att förebygga cancersjukdomar är det viktigaste att hålla vikten så låg som möjligt inom normala nivåer, alltså varken vara underviktig eller överviktig. Att röra på sig regelbundet är också förebyggande.

World Cancer Research Fund (WCRF) är en organisation som utreder hur matvanor påverkar cancerrisken. Organisationen bedömer vetenskapliga studier och ger råd om hur man kan minska risken för cancer. De viktigaste råden från WCRF om hur cancer kan förebyggas handlar om att förebygga övervikt.

Senast granskad 2018-04-17