Benskörhet

Benskörhet, osteoporos, är en vanlig sjukdom som gör att man får lägre bentäthet och ökad risk för benbrott. Att röra på sig och äta varierat kan minska risken för att drabbas.

Det är många saker som ökar risken för benskörhet. Risken för benskörhet kan öka om man röker, har hög alkoholkonsumtion, rör på sig för lite eller under lång tid har brist på kalcium och vitamin D.

Att motionera regelbundet och äta mat som innehåller kalcium och D-vitamin kan bidra till att minska risken för benskörhet. Mjölkprodukter innehåller mycket kalcium. Fisk och D-vitaminberikade livsmedel som till exempel mjölkprodukter och matfett är bra källor till vitamin D.

Om man får i sig för mycket vitamin A i form av retinol kan det möjligen bidra till att öka risken för benbrott. Därför bör medelålders och äldre kvinnor inte äta leverrätter och kosttillskott med vitamin A (retinol).

Senast granskad 2016-11-01