Uppdaterade råd om alkohol under graviditeten

2021-05-27

Livsmedelsverket har uppdaterat råden om alkohol till gravida. Rådet är liksom tidigare att inte dricka alkohol när man är gravid, eller misstänker att man kan vara gravid. Däremot går det bra att dricka måttliga mängder ”alkoholfria” drycker, även om de innehåller små mängder alkohol.

Alkohol är skadligt under hela graviditeten och det finns inte någon säker mängd eller tidpunkt för att dricka alkohol när man är gravid. Livsmedelsverket har gått igenom kunskapsläget om alkohol vid graviditet och rådet är även fortsättningsvis att inte dricka alkohol.

– Alkohol passerar över till fostret via moderkakan, som börjar bildas innan man kanske ens vet att man är gravid. Förutom att inte dricka alkohol under graviditeten är det alltså bra att sluta dricka alkohol redan när man misstänker att man kan vara gravid, säger Vendela Roos, toxikolog på Livsmedelsverket.

Måttliga mängder alkoholfri dryck går bra

Hur är det då med den alkohol som kan finnas i ”alkoholfri” öl eller cider? Livsmedelverket får  många frågor från gravida om just det och har därför tittat särskilt på effekter av små mängder alkohol.

– Öl, vin och cider med upp till 0,5 volymprocent alkohol går bra att dricka i måttliga mängder, upp till en liter per vecka. Om allt dricks under samma dag så sprid ut det över några timmar – drick inte allt på en gång, säger Vendela Roos.

Öl, vin och cider som det står ”alkoholfri” på innehåller ofta under  0,5 volymprocent alkohol. Om alkoholhalten inte står på flaskan så bör gravida dricka högst något enstaka glas i veckan.

I livsmedel som naturligt kan innehålla mycket små mängder alkohol, som Kefir och juice, är halten försumbar.

Skillnad på maträtter med öl eller vin och maträtter med starksprit

Maträtter som innehåller öl eller vin, till exempel en vinsås eller gryta, går bra att äta om de kokats i minst 30 minuter, eller om vätskan har kokats ihop till mindre än hälften.

– Det är inte så att maträtten blir alkoholfri så fort den kokat upp. Som en tumregel behöver en gryta med vin eller öl koka minst en halvtimme och en sås behöver reduceras till hälften för att tappa tillräckligt med alkohol, säger Vendela Roos.

Däremot kan det finnas större mängder alkohol kvar i rätter med starksprit, flamberade rätter och i rätter med alkohol som inte har upphettats, till exempel desserter. Dessa rätter bör gravida inte äta hela portioner av, men det går bra att smaka lite någon enstaka gång.

Fakta om alkohol under graviditet

  • Att dricka alkohol under graviditeten kan leda till missfall eller skador på fostret.
  • Även måttliga mängder alkohol kan skada fostret.
  • Under de tre första månaderna av graviditeten är fostret som känsligast för kroppsliga missbildningar, medan hjärnans utveckling kan skadas under hela graviditeten.