Nu lanseras "Fråga Liv" – Livsmedelsverkets snabbguide för ammande

2020-12-02

Idag lanserar vi nya webbsidor för ammande och en ny sökfunktion ”Fråga Liv” där ammande snabbt kan söka fram information om ett visst livsmedel när de handlar eller är bjudna på middag.

Sedan juni finns sökfunktionen ”Fråga Liv” för gravida på Livsmedelsverkets webbplats. Nu finns motsvarande snabbguide för ammande.

– För ammande är det färre livsmedel att hålla reda på än för gravida. Med fråga Liv får de snabbt och enkelt veta vilka som är säkra eller inte, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Teman och olika nivåer

I de uppdaterade webbsidorna är informationen uppdelad på flera undersidor med olika teman. Tanken är att göra informationen mer överskådlig. För att tillgodose olika gruppers behov delas informationen upp i två nivåer: en första, enklare nivå och en fördjupad nivå med information för er som arbetar inom mödra- eller barnhälsovården och för intresserade ammande. Nivå 2 syns inte direkt utan klickas fram på en Visa mer-länk. Någon särskild handledning för mödra- och barnhälsovård kommer därför inte att behövas.

De sex temaingångarna är

  • Bra mat för ammande
  • Hur får jag tillräckligt med näring?
  • Mat att undvika
  • Hur mycket mat är lagom?
  • Träning för den som ammar
  • Vegokunskap för gravida och ammande

– Vi uppmuntrar både er i mödra- och barnhälsovården och ammande att läsa temasidorna för att få en helhetsbild av vad som är bra mat under amningsperioden, och använda ”Fråga Liv” som ett komplement.

Kan använda ”Fråga Liv” som en app

Man kan enkelt spara ner Fråga Liv på sin mobil:

  1. Gå in här på mobilen: www.livsmedelsverket.se/ammande
  2. Iphone: Klicka på Dela-ikonen. Android: Klicka på Lägg till sida på.
  3. Välj ”Lägg till på hemskärmen”.

Översättningar och lättläst svenska

De nuvarande råden är översatta till sex språk. Det är dock svårt att kvalitetsgranska översättningar och kvaliteten är ofta skiftande även när man, som vi, använder auktoriserade översättare. Det är även svårt att uppdatera texterna när det kommer nya rön. Därför planerar vi att endast översätta råden till lättläst svenska och engelska. Tills det är klart finns de befintliga översättningarna kvar, eftersom merparten av råden är oförändrade.

Omfattande genomgång av ny kunskap på området

Den nya sökfunktionen har utvecklats parallellt med en omfattande genomgång av ny kunskap på området och råden uppdateras och publiceras allt eftersom de blir klara. Genomgången visar att det mesta står sig, men vissa mindre justeringar har gjorts.

Rapporter