Utbildning - skola

Barn lagar mat vid en köksbänk. På bänken ligger det köksredskap och olika grönsaker.

Förutom att bidra med energi och glädje kan skolmåltiden användas som ett pedagogiskt verktyg – inte minst inom skolans uppdrag att ge eleverna kunskap om en hållbar livsstil. Här kan du läsa mer om och hitta inspiration till hur man kan ta tillvara skolmåltiden i undervisningen!

Stöd till rektorer

Tillsammans med Skolverket har Livsmedelsverket tagit fram en inspirationsskrift med tips och exempel på hur rektorer och lärare kan arbeta för bra skolmåltider. Skriften tar bland annat upp schemaläggning, måltidsmiljö och pedagogiska måltider. 

Pedagogiskt material

I den svenska läroplanen för grundskolan finns inga specifika skrivningar om skolmåltiden. Däremot finns det mål i olika ämnen som innefattar hälso- och hållbarhetsaspekter som gör att ämnesundervisningen lätt kan kopplas till skolmåltiden på olika sätt eller där skolmaten kan användas som ett konkret exempel.

Forskning visar att när skolor arbetar med att inkludera mat- och måltidsrelaterade teman i ämnesundervisningen så äter elever oftare frukost, mer frukt och grönt och mindre sötsaker. De vågar även prova fler nya maträtter. 

Mat för alla sinnen - sensorisk träning enligt Sapere-metoden

"Mat för alla sinnen" är en lärarhandledning i Sapere-metoden för årskurs 4-6. Sapere är en praktisk metod där det pedagogiska materialet främst består av livsmedel och där eleverna får utforska mat och sina egna sinnesupplevelser. Materialet syftar till att på ett lustfyllt sätt bredda elevernas smakrepertoar och kritiska tänkande kring mat och smak.

Du som arbetar i skolan kan hitta mer användbar information via länkarna nedan.

Senast granskad 2025-01-30