Praktiskt innovationsarbete i Ett nytt recept för skolmåltider

Pojke vid lunchbord med kniv och gaffel i handen tittar på flicka i förgrunden.

I projektet Ett nytt recept för skolmåltider arbetar fyra utvecklingsmiljöer – Hofors, Vallentuna, Munkedal och Karlstad – med att utveckla och testa lösningar för att göra skolmåltidssystemet mer hållbart för miljön, hälsan och ekonomin.

I en intensiv innovationsprocess tog kommunerna under våren 2021, tillsammans med inbjudna experter, fram över 100 förslag till lösningar på identifierade utmaningar. Flera av dessa förvandlas under hösten 2021 från idé till prototyp för att kunna testas i verksamheterna.

Här beskriver vi kort de olika lösningar som testas i kommunerna och vilken kommun som jobbar med vad.

Pedagogiskt program – skola/växthus/science center

Här utvecklas ett teoretiskt och upplevelsebaserat pedagogiskt program för att höja elevernas kunskap om kopplingen mellan maten de äter, hälsa, hållbar utveckling och lokalsamhället. Programmet utvecklas genom samverkan mellan pedagogiken, måltidsorganisationen, kommunens växthus och Science Center.
Utvecklingsmiljö: Hofors

Appen och matlådan

Genom ett digitalt verktyg (app) ges eleverna möjlighet att påverka sin målitd, att välja vad de ska äta den kommande veckan och ge feedback på maten i efterhand. Appen möjliggör även för skolan att sälja överblivna måltider till elever. 
Utvecklingsmiljö: Hofors

Matmarknad på skolgården

Marknaden är ett startskott för måltidsorganisation och pedagoger att arbeta i en gemensam hållbar riktning med maten och måltiden som utgångspunkt. Lokala producenter bjuds in till en matmarknad på en av kommunens skolgårdar. Varje klass på skolan besöker under dagen marknaden med sin lärare. Kommunens måltidsavdelning finns på plats och berättar hur de jobbar med hållbara måltider och samarbetar med lokala producenter. Under eftermiddagen har föräldrar möjlighet att besöka marknaden.

Varje år har marknaden ett tema som lärarna kan använda som en röd tråd för att integrera frågorna i undervisningen inför, under och efter marknaden. Årets tema är lokal livsmedelsproduktion. Genom besöket på matmarknaden och undervisning med sina lärare får eleverna kunskap om hur lokalproducerad mat kan bidra till hållbar utveckling.
Utvecklingsmiljö: Munkedal

Måltidsinfluencers

Elever på skolan engageras i att vara ”måltidsinfluencers” som tar fram förslag, implementerar hållbara, goda och näringsriktiga maträtter och tillbehör och inspirerar sina klasskompisar att testa nya råvaror och äta hållbar och hälsosam mat. Hem- och konsumentkunskapslärare är med och driver arbetet tillsammans med måltidspersonal.
Utvecklingsmiljö: Munkedal

Portabel utbildningsmiljö

I denna prototyp kopplas flera av Munkedals tidigare prototyper ihop. Genom att servera smakportioner från en Foodtruck på skolgården introduceras nya råvaror och rätter på ett lustfyllt sätt. Råvarorna kommer från lokala producenter och fokus under prototyptiden är gröna och blåa proteiner. Serverar gör skolans foodinfluencers som fått extra utbildning inför uppdraget om bland annat hållbar sjömat. Några av rätterna som serverats har varit havsburgare på sillfärs, fiskgryta med sej och blåmusslor, bakad kålrot med hollandaise, rostad lök och färsk timjan samt gräddstuvad vitkål med morotsbiff. Gott och välkommet på menyn!
Utvecklingsmiljö: Munkedal

EXPLOReat

Eleverna introduceras för olika typer av hållbar mat genom temat ”Explore Eat”. Eleverna uppmuntras och lockas att smaka på och äta mat som de är mindre vana vid. Arbetet är inspirerat av konceptet Riskful Play. Genom EXPLOReat lyfts vad som är den verkliga risken kring mat: att äta snabbmat med mycket socker, salt och fett – inte att äta skenbart ”läskig” mat som skräpfisk, insekter eller andra råvaror som ännu är relativt ovanliga i de svenska skolmåltiderna.
Utvecklingsmiljö: Vallentuna

Vallentuna Matmarknad

Den lokala rekoringen är en plattform för omvänd upphandling där lokala leverantörer får möjlighet att erbjuda det de har till den offentliga måltiden. Försäljningen sker alltså primärt utifrån tillgång snarare än efterfrågan. Plattformen ger offentliga måltider tillgång till lokalt producerade livsmedel i säsong samt nya innovationer i form av nya livsmedelsprodukter.
Utvecklingsmiljö: Vallentuna

Matvinn

En plattform för att göra det lättare och tryggare för lokala producenter att sälja hållbara livsmedel till kommunens måltidsorganisation. Genom plattformen ska det gå att ta del av vad kommunen önskar köpa på lång sikt och lova inköp med rimliga risker beaktade båda parter. Plattformen kan underlätta för producenter att utveckla eller utöka sin hållbara produktion.
Utvecklingsmiljö: Karlstad

Kokbok för skolmåltidsmiljön

Bilden av hur en skolrestaurang ser ut ska utmanas genom att ta inspiration från restaurang- och cafévärlden. Genom att se över faktorer som ljud, ljus, möbler och rum i rummet skapas en trivsam miljö som inbjuder till att äta. Nudging används för att få fler att välja hållbart. Resultaten sammanställs sedan i en kokbok för skolmåltidsmiljön.
Utvecklingsmiljö: Karlstad

Ät vad du vill, när du vill

Under rubriken "Ät vad du vill, när du vill!" testar Karlstads kommun att hålla en skolrestaurang öppen hela dagen. I restaurangen serveras det utöver lunch  små hälsosamma och hållbara energitillskott. Lärare och måltidspersonal finns tillgängliga för samtal. Målet är att fler elever ska stanna på skolan under rasterna och äta mer hälsosam och hållbar mat. 
Utvecklingsmiljö: Karlstad

Restaurangen som skolans <3:a (hjärta)

Statusen på skolans restaurang ska höjas genom att skapa en intresseväckande, lusthöjande och lärorik miljö som ger utrymme för alla sinnen och skapar måltidsro. Restaurangen delas av med ”kryddväggar” och bildskärmar som skapar ”rum i rummet”. Vid en av väggarna finns en aquaodlingsmodul. En köks-ö rullas ibland in där eleverna erbjuds att smaka och utforska råvaror med flera sinnen, utifrån den så kallade sapere-metoden.
Utvecklingsmiljö: Munkedal

Hållbart skolmåltidssystem

Senast granskad 2021-12-15