Inspireras av andra – sjukhus

Frukostbricka på sjukhus

Att lära och inspireras av varandra är ett bra sätt att utveckla sin verksamhet. Här samlar vi exempel på hur andra har gjort för att utveckla sjukhusmåltiden. Känner du till något gott exempel? Hör gärna av dig till oss!

Inspireras av andra verksamheter

Landstinget i Kalmar län – Sveriges bästa sjukhusmat

Utifrån resultatet av den Nationella patientenkäten tillagas och serveras landets bästa sjukhusmat av Landstinget i Kalmar län. På deras webbplats kan du läsa mer om arbetet med att förbättra länets sjukhusmåltider.

Landstinget i Kalmar län

Landstinget Sörmland – Fleximat

Fleximat står för valfrihet och flexibilitet. Det nya konceptet är ett måltids­system som utgår från patientens behov och har som mål att motverka näringsbristen som finns hos många patienter.

Landstinget Sörmland – Måltidsupplevelse med patienten i fokus

Livsmedelsakademin – Måltidsglädje på sjukhus

Måltidsglädje på sjukhus var ett pilotprojekt som Skånes Livsmedelsakademi projektledde på uppdrag av Region Skåne. Syftet var att skapa en överlägsen helhetsupplevelse för de som konsumerar sjukhusmat, samtidigt som kostnaderna förblir låga.

Livsmedelsakademin – Måltidsglädje på sjukhus

Landstinget Västernorrland – Halverat matsvinn

Landstinget Västernorrland har på två år minskat mängden matavfall med 47 procent i Sundsvalls sjukhuskök. På så sätt har man sparat motsvarande 3,8 miljoner kronor per år.

SKL – Så halverade sjukhusköket i Sundsvall sitt matsvinn

Patientenkät

Ett exempel på en trevlig patientenkät, framtagen av Landstinget i Kronobergs län.

Patientenkät - Kronobergs län

Checklista för måltidsobservation

Exempel på checklista för måltidsobservation på sjukhus, framtagen av Skånes universitetssjukhus.

Checklista för måltidsobservation - Skånes universitetssjukhus

 

Material och inspiration på andra webbplatser

Socialstyrelsen – Måltidsupplevelser inom hälso- och sjukvården

För att bidra till utvecklingen av måltiderna inom hälso- och sjukvården presenterar Socialstyrelsen exempel på hur olika landsting arbetar med måltidsupplevelser. Syftet är att inspirera i arbetet med att servera god och näringsrik mat i en trivsam miljö.

Socialstyrelsen - Måltidsupplevelser inom hälso- och sjukvården

Nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård (HFS)

HFS temagrupp Matvanor verkar för ökad kunskap om måltidens och matens betydelse utifrån ett hälsofrämjande och ett sjukdomsförebyggande perspektiv. HFS tog tillsammans med Livsmedelsverket fram skriften Sjukhusmåltiden - en viktig del av vården.

HFS – Mat och måltider på sjukhus

Kost & Näring – Fokusgrupp Sjukhus

På uppdrag av Socialdepartementet har Kost & Näring och Fokusgrupp Sjukhus under 2011/2012 identifierat framgångsfaktorer och goda förebilder för måltidsarbetet vid ett flertal svenska sjukhus. Arbetet beskrivs i rapporten "Bästa sjukhusmaten! som du kan ladda ner via länken nedan.

Kost & Näring – Fokusgrupp Sjukhus

Vårdhandboken – Nutrition

Vårdhandboken vänder sig i första hand till dig som arbetar inom vård och omsorg, oavsett huvudman.

Vårdhandboken – Nutrition

Senast granskad 2017-09-22