Vi firar Offentliga måltidens dag 21 oktober!

2021-10-21

Idag, på Offentliga måltidens dag, hyllar vi alla er som varje dag gör ett fantastiskt jobb med att servera måltider till barnen i förskolan, till eleverna i skolan, till patienterna på sjukhus och till alla äldre i äldreomsorgen.

Vi på Livsmedelsverket har tillsammans med MATtanken, Jordbruksverket, Konsumentverket m.fl skickat brev till ordföranden i alla kommunstyrelser i hela Sverige. Med brevet uppmanar vi beslutsfattare att ihop med verksamheterna ta tillfället i akt och lyfta fram kommunens måltider den 21 oktober. För vi vill ju uppmärksamma beslutsfattarna på de tre miljoner måltider som serveras varje dag inom förskola, skola och äldreomsorg. Och vilken betydelse dessa måltider har för att främja folkhälsan, nå målen i Agenda 2030, stärka svensk matproduktion och öka beredskapen för kriser.

I år har över hälften av landets kommuner och regioner planerat aktiviteter i samband med Offentliga måltidens dag och vi ser med spänning fram emot att följa allt som händer! Slå på Nyhetsmorgon på Tv4 redan under morgonen då Eva Sundberg, projektledare för MAT-tanken och Robbin Höglund, köksmästare på Jakobsbergsgården i Sala kommun lagar soppa och hyllar offentliga måltider i direktsändning!

Mer information om Offentliga måltidens dag och allt som händer under dagen. Tagga och följ flödet i sociala medier: #måltid21

Tack till alla er hjältar där ute för ert fantastiska jobb med alla offentliga måltider!

Kontakta oss

Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas

Om Måltidsbloggen

Måltidsbloggen vänder sig till dig som arbetar med att utveckla de offentliga måltiderna och drivs av Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg. Vi arbetar för att främja en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i offentlig sektor.

Måltidsmodellen - ett helhetsperspektiv på hållbara måltider