Vad händer efter den 29 september?

2021-09-29

Att de flesta av coronarestriktionerna nu tas bort har nog ingen missat. Men vad innebär det i praktiken och vilka behöver hålla avstånd och vara fortsatt försiktiga ett tag till? Vi reder ut snårigheterna!

Den 29 september tar vi ytterligare ett steg närmare en mer normal vardag. Då avvecklas de flesta av regeringens tidigare restriktioner för att minska smittspridning av coronavirus.

Vad gäller i skolan och förskolan?

För måltidsverksamheter inom skola och förskola kan livet nu återgå till det (nya) normala. Även om tidigare åtgärder för att minska smittspridning nu kan tas bort är det rimligt att detta sker under en övergångsfas. Det handlar till exempel om att ställa om schemaläggning för skolmåltiderna eller att återgå till att äta i skolrestaurangen om man tidigare har använt andra lokaler att sita och äta i. Vissa anpassningar eller rutiner som lett till bättre måltidskvalitet, ökad trivsel kring måltiderna bör förstås vara kvar. Varför inte ta tillfället i akt att, tillsammans med skolpersonal och elever, utvärdera vilka positiva och negativa konsekvenser pandemin har haft för skolmåltiderna!

Vad gäller för måltidsverksamhet inom vård och omsorg?

Folkhälsomyndighetens rekommendationer till personal inom vård och omsorg ligger kvar även efter den 29/9. Det innebär att verksamheten även fortsättningsvis ska organiseras så att trängsel undviks.

Läs mer

Precis som tidigare hittar du aktuell information om coronaviruset i offentliga kök på Livsmedelsverkets webbplats.

Länk till Livsmedelsverkets webbplats om coronaviruset i offentliga kök.

Kontakta oss

Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas

Om Måltidsbloggen

Måltidsbloggen vänder sig till dig som arbetar med att utveckla de offentliga måltiderna och drivs av Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg. Vi arbetar för att främja en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i offentlig sektor.

Måltidsmodellen - ett helhetsperspektiv på hållbara måltider