Uppmärksamma matsvinnet på Internationella matsvinnsdagen!

2021-09-28

Onsdag den 29 september är det för andra gången dags för Internationella matsvinnsdagen. I år satsar Livsmedelsverket tillsammans med Jordbruksverket och Naturvårdsverket på att informera om hur frukt och grönsaker bäst förvaras i hemmet för att inte riskera att slängas. De här tipsen passar lika bra i storkök!

Som en åtgärd för att minska matsvinnet har FN tagit initiativ till Internationella matsvinnsdagen som är den 29 september varje år, världen över. I år sammanfaller det med att FN utsett 2021 till det internationella året för frukt och grönsaker.

Uppmärksamma matsvinnet i er verksamhet

I samband med matsvinnsdagen går vi på Livsmedelsverket ut med information om hur man ska förvara olika typer av frukter och grönsaker på bästa sätt så de inte riskerar att slängas i onödan. På Livsmedelsverkets webbplats finns nedladdningsbart material om förvaring av frukt och grönt i hemmet, bland annat affischer och bilder till sociala medier. Det här materialet kan också passa bra att använda i offentliga måltidsverksamheter – till exempel i skolrestaurangen. På sidan finns även länk till FN:s nedladdningsbara material om matsvinndagen. Vi hoppas att ni tar chansen att uppmärksamma matsvinnet i era verksamheter den här dagen. Precis som att vi hoppas att hela branschen tar chansen.

Öppet seminarium – matsvinnsdagen 2021 – rädda frukt och grönsaker

I samband med matsvinnsdagen arrangerar Livsmedelsverket tillsammans med Naturvårdsverket, Jordbruksverket och SAMS (Samarbete för minskat matsvinn) ett digitalt seminarium som är öppet för alla. Föreläsarna kommer från hela livsmedelskedjan och arbetar på olika sätt med frukt och grönt. De kommer att inspirera till olika sätt att minska matsvinn, från fruktodlingen eller potatislandet till hemma i köket. Det blir även information om vad som sker inom regeringsuppdraget för minskat matsvinn, samt hur de olika myndigheterna och organisationerna arbetar i projektet.

PS. Tips, 4 oktober kl 10-11 kan du lyssna på hur skolor kan bidra till minskat matsvinn i hela samhället, arrangerat av ReSvinn.

Kontakta oss

Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas

Om Måltidsbloggen

Måltidsbloggen vänder sig till dig som arbetar med att utveckla de offentliga måltiderna och drivs av Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg. Vi arbetar för att främja en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i offentlig sektor.

Måltidsmodellen - ett helhetsperspektiv på hållbara måltider