#Restifiera – nytt ord på svinniska!

2020-02-14

Yvette Diaz är kokerska på förskolan Äpplet i Varberg som gillar att leka med ord och har kommit på ett nytt ord för att utgå från gårdagens rester i dagens matlagning – #restifiera

Ett trevligt mejl dök upp från Yvette Diaz för några veckor sedan med ett förslag på ett svinniska-ord som hon tyckte saknades! Vi blev nyfikna på att ta reda på mer om var hon jobbar, hur hon jobbar med matsvinn och hur hon kom på detta ord.

Berätta om var du jobbar och din roll där?

-Jag jobbar på en friskola som heter Nyhemsskolan-Varbergs kristna skola och jag är kokerska där på förskolan Äpplet. Jag lagar mat till 2 avdelningar förskola samt deras pedagoger.

Hur arbetar ni med minskat matsvinn?

– Matsvinn försöker vi minimera så mycket som möjligt. Mat som blivit över kan återkomma i annan skepnad under veckan eller frysas in för kommande behov, tex vid sjukdom, lov eller bara när det vankas buffé. Många recept går att #restifiera, eller så skapar man helt enkelt en ny maträtt av det som finns i kylskåpet i slutet av veckan . Det är inte alltid så lätt att beräkna portioner till små barn då de kan vara väldigt nyckfulla . Ena gången älskar de en maträtt och slickar nästan skålarna , medans nästa gång man gör samma maträtt ja då kommer hälften ut tillbaka till köket för att de antingen somnat mitt i maten eller någon nämnde vid bordet bredvid att det inte var gott med bönor, och då helt plötsligt ska ingen äta bönorna eller ens smaka på grytan. Då är det lätt att som kokerska bli frustrerad men man får helt enkelt uppfinna nya sätt att få barnen att smaka och äta. Det är viktigt både för miljön men också för ekonomin att man tar vara på resurserna man har tillgång till.

Hur kom du i kontakt med svinniskan?

– Första gången var via sociala medier där jag såg filmen med de nya orden och jag tyckte det var helt underbart. Jag har alltid använt mat på det här sättet. Och nu fanns det ord för det jag gjorde. Jag tryckte genast på delaknappen!

Hur kom du på det nya ordet #restifiera?

-Jag blev inspirerad av ordet rektifiera,  alltså göra om och göra rätt…och just den dagen bytte jag en ingrediens ( kikärtor) i mina morotsbiffar mot en ingrediens (potatis) från gårdagens lunch, och det med utmärkt resultat. Dessutom gillar jag ord och ordlekar så det liksom bara kom.

Restifiera- att ändra ett recept med utgångspunkt från gårdagens rester.

Har du förslag på andra ord?

-Ja… jag har ett par till men, eftersom jag gillar att leka med ord kan det bli fler vad tiden lider…man vet aldrig när inspirationen kommer…

Använder ni svinniskan på er arbetsplats?

-Jag försöker att prata med dessa orden när de kommer och hämtar matvagnarna, och jag tänker införa dem mer och mer. Jag har skrivit ut ordlistan till dem så att de kan se vad orden betyder. Och säkerligen kommer det att uppfinnas fler ord som stämmer bättre in på min verksamhet och hur jag lagar mat, men då lovar jag att jag skickar in dem till er.

Tycker du att det blir enklare att jobba med att minska matsvinn om det finns ord som beskriver det man gör?

-Egentligen inte, men det blir lite roligare. Och är något roligt så vill man ju göra det ännu mer. Att minska matsvinnet är ett sätt att leva som man måste lära sig. Att se möjligheterna i resterna i stället för att se dem som rester eller matsvinn. Man behöver vara kreativ och tänka ett steg längre. Inte vara fastlåst i skrivna menyer utan arbeta utifrån det man har. Sen är det ju inte alltid tiden räcker till eller specialkost som måste tas hänsyn till, men man kan använda sååå mycket mer av det som köps in om man bara tänker till och har lite fantasi. Hemma när jag lagar mat utgår jag oftast från någon ingrediens som behöver ätas upp och sedan gör jag en måltid utifrån den ingrediensen.

Tusen tack Yvette för att du delat med dig!

Kontakta oss

Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas

Om Måltidsbloggen

Måltidsbloggen vänder sig till dig som arbetar med att utveckla de offentliga måltiderna och drivs av Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg. Vi arbetar för att främja en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i offentlig sektor.

På Måltidsbloggen kan du följa vårt arbete, men också ta del av den kraft och kunskap som finns ute i landet!

Måltidsmodellen - ett helhetsperspektiv på hållbara måltider