Nya regler för restauranger och krogar – vad gäller för offentliga restauranger?

2020-03-24

Tidigare idag gick Folkhälsomyndigheten och regeringen ut med en nyhet om skärpta regler och krav för restauranger och krogar. Det är en säkerhetsåtgärd med syfte att bromsa takten i spridningen av covid-19 i Sverige. Föreskriften som reglerar detta träder i kraft onsdagen den 25 mars. Många undrar nu om och hur detta påverkar de offentliga restaurangerna som fortfarande serverar mat, i en serveringslinje eller som bufféservering på förskolor, grundskolor, sjukhus etc. Livsmedelsverket har idag (24/3 2020) uppdaterat sin information på webbplatsen ang. detta. Skolor kan fortsatt servera både kall och varm mat i bufféservering och barn och gäster kan ta mat själva. Folkhälsomyndigheten poängterar dock att det inte får förekomma trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar utan besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra.

På Livsmedelsverkets webbplats finns en sida med ständigt uppdaterad information och svar på vanliga frågor från konsumenter och företag.

Frågor och svar

Under rubriken Företag – frågor och svar ger vi bland annat svar på frågan Kan jag hålla min bufféservering öppen? och Kan barn ta mat själva i skolrestaurangen eller bör de få sin mat serverad?

Kort sagt så är det inte maten i sig eller serveringsbesticken som är problemet ur en smittspridningsaspekt. Men om det finns smittade personer i lokalen skulle trängsel och att människor är nära varandra kunna bidra till att smitta sprids.

För att hålla din bufféservering öppen måste du uppfylla kraven i Folkhälsomyndighetens föreskrift “Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om att förhindra smitta av covid-19 på restauranger och caféer m.m.” där det bl.a. framgår att den som bedriver verksamhet behöver ha rutiner i sin egenkontroll för hur smittspridning av covid-19 kan förhindras bland besökare samt ta fram instruktioner för hur personalen kan förhindra smittspridning. Det är fortsatt viktigt att följa verksamhetens ordinarie hygienrutiner.

Barn kan fortsätta att själva ta både kall och varm mat i bufféservering på skolan men Folkhälsomyndigheten poängterar att det inte får förekomma trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar utan besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra.

Av föreskriften framgår att:

  • besökaren endast får äta och dricka sittandes vid ett bord eller ta med maten för avhämtning
  • stående servering vid barer inte är tillåtet.

Mer och uppdaterad information om Coronaviruset och den nya föreskriften

Kontakta oss

Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas

Om Måltidsbloggen

Måltidsbloggen vänder sig till dig som arbetar med att utveckla de offentliga måltiderna och drivs av Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg. Vi arbetar för att främja en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i offentlig sektor.

På Måltidsbloggen kan du följa vårt arbete, men också ta del av den kraft och kunskap som finns ute i landet!

Måltidsmodellen - ett helhetsperspektiv på hållbara måltider