Nu sommarstänger vi några veckor

2020-07-03

Önskar er alla sköna dagar i sommarsolen och att ni får njuta av god mat! Här blickar vi lite bakåt och framåt och bjuder på tre roliga händelser från en annars utmanande coronavår – och några saker att se fram emot i höst!

Kul vårgrej #1: Ett nytt recept för skolmåltider

Ulrika Backlund lotsar oss fram i arbetet som är finansierat av Vinnova där vi ska designa ett helt nytt skolmatssystem i Sverige. Flera av er har bidragit vid workshopar eller intervjuer. Det har varit en otroligt kreativ process där vi myndigheter verkligen fått möjlighet att fundera över hur vi kan styra mot ännu bättre och hållbarare skolmåltider. Våren har resulterat i en systemkarta med identifierade hinder och möjliggörare. Men vi har bara börjat… Fortsättning följer i höst!

Kul vårgrej #2: Matsvinnet i Sveriges offentliga kök presenterat på EU-nivå

Tack vare de värdefulla siffror ni bidrog med förra året har vi kunnat arbeta intensivt med matsvinnsfrågan! Karin Fritz blev inbjuden att presentera resultaten från de offentliga köken i Sverige på EU plattformen för matsvinn. Det var både digitalt och på engelska, men inga problem för Karin! Nästa kartläggning som vi gör 2021 kommer vara en del av den nationella rapporteringen till EU. Här tar vi stora kliv framåt hörrni!!!

Kul vårgrej #3: Statskontorets betyg på kompetenscentrum

Våren bjöd även på en spännande extern utvärdering av vår verksamhet då Statskontoret (regeringens egen utvärderingsmyndighet) fått i uppdrag att utvärdera statens stöd till offentliga måltider genom kompetenscentrumet här på Livsmedelsverket. Betyget då? Jo:

"Statskontoret bedömer att Kompetenscentrum i hög grad uppfyller målen för sin verksamhet. Måltidsansvariga inom kommuner och regioner känner väl till Kompetenscentrums verksamhet och anser att de kunskaper som förmedlas av centrumet är relevanta. De flesta måltidsansvariga anser att centrumets kunskapsstöd har bidragit till att kommunerna och regionerna tagit beslut om riktlinjer för den egna måltidsverksamheten. Det gäller bland annat hur måltider ska utformas för att bli hälsosamma och miljömässigt hållbara."

Hösten 2020

Det finns väldigt mycket spännande att ta tag i efter ledigheterna! Vi ska bland annat sammanställa hur de offentliga måltiderna påverkats av coronaviruset tillsammans med Folkhälsomyndigheten. Arbetet med att utveckla det nya receptet för skolmåltiderna ska in i en konkret fas, både lite läskigt, spännande och väldigt roligt. I oktober hoppas vi kunna lansera nya riktlinjer för sjukhusmåltider – beroende på hur coronaviruset utvecklar sig. Och så drar vi igång planeringen för 2021 års kartläggning av offentliga måltider i både kommun och region. Vi kommer även ta fram ett stöd för måltidsanpassning för elever med NPF tillsammans med Specialpedagogiska skolmyndigheten. Och så och hoppas få komma ut och träffa er – eller i alla fall prata med er via Skype, Zoom, Teams och allt vad våra nya mötesplatser heter…!

Glad sommar!!!

Men nu är det dags för oss att luta oss tillbaka lite och njuta av den svenska sommaren! Hoppas att ni alla får riktigt sköna dagar och får njuta av god mat och nära och kära, om än på lite avstånd. Vi ses och hörs i augusti för en fortsatt utveckling av de offentliga måltiderna!

Kontakta oss

Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas

Om Måltidsbloggen

Måltidsbloggen vänder sig till dig som arbetar med att utveckla de offentliga måltiderna och drivs av Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg. Vi arbetar för att främja en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i offentlig sektor.

På Måltidsbloggen kan du följa vårt arbete, men också ta del av den kraft och kunskap som finns ute i landet!

Måltidsmodellen - ett helhetsperspektiv på hållbara måltider