Missa inte den internationella matsvinnsdagen!

2021-09-03

Kanske minns ni att 29 september förra året var första gången den internationella matsvinnsdagen ägde rum? Nu har snart ett år passerat och det är dags att åter sätta extra mycket fokus på matsvinn onsdagen den 29 september!

Det är FN som har utsett den 29 september till att vara den internationella matsvinnsdagen (IDAFLW) och ännu har vi en bit kvar till denna dagen är lika självklar som kanelbullens dag eller semmeldagen i Sverige- men vi jobbar på att höja medvetenheten.

Svinn av frukt -och grönt kommer vara fokus från Livsmedelsverkets sida

Detta år är också utsett till att vara ett frukt och grönsaksår av FN, därför har vi på Livsmedelsverket i de satsningar vi gör för att uppmärksamma matsvinnet på och runt omkring denna dag, valt att fokusera på svinn av frukt och grönt i hela livsmedelskedjan. Häng gärna på du med!

Direktsänt frukostseminarium den 29/9

Livsmedelsverket kommer att arrangera ett digitalt webbinarium på morgonen kl 8.30-10.00 i Teams där olika talare kommer att berätta om svinn av frukt och grönt, tanken är att hela livsmedelskedjan ska representeras. Snart kommer en nyhet kring detta! Håll utkik!

Samtidigt så kommer vi att sprida nytt och tydligare material kring hur man bäst förvarar frukt och grönt för att de ska hålla så länge som möjligt. Kanske kommer det att bli en aha-upplevelse för vissa hur man bäst förvarar ett äpple eller en gurka? Vet du hur man borde göra?

Uppmärksamma matsvinnet denna dag

Ni som arbetar med offentliga måltider, ta chansen att uppmärksamma matsvinnet lite extra denna dag och låt era gäster veta att den 29 september är en dag när vi ska tänka extra på hur vi tar hand om vår mat. Kanske har ni redan etablerat samarbete och tar emot frukt och grönt som annars hade svinnats från butik eller kanske ni kan ta emot frukt från privata trädgårdar för att rädda frukt. Här ser ni ett exempel från Södertälje där man samlar in frukt och bär från privata trädgårdar till kommunens kök.

 

Om ni delar aktiviteter i era sociala medier, använd gärna #matsvinn #svinnsikt #IDAFLW 

Kontakta oss

Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas

Om Måltidsbloggen

Måltidsbloggen vänder sig till dig som arbetar med att utveckla de offentliga måltiderna och drivs av Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg. Vi arbetar för att främja en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i offentlig sektor.

 En grafisk tallrik uppdelad i sex stycken pusselbitar, varje pusselbit har ett unikt ord. Säker, God, Integrerad, Näringsriktig, Miljösmart och Trivsam. Måltidsmodellen - ett helhetsperspektiv på hållbara måltider