God fortsättning på måltidsåret 2021!

2021-01-27

Januari lider mot sitt slut och året, som av många förväntas ta revansch på corona-året 2020, har dragit igång! Här kommer några glimtar av vad som ligger i loopen. Välkomna, nu fortsätter MÅLTIDSÅRET 2021!

Nationella riktlinjer för måltider på sjukhus

Fakta om de offentliga måltiderna i Sverige

Planering pågår nu för årets kartläggning av de offentliga måltiderna i Sverige. Det handlar om mål och styrning, organisation, måltidskvalitet, matsvinn och andra intressanta fakta. Nytt för den här gången är att regionerna kommer att ingå kartläggningen, vilket ger en ännu mer heltäckande bild av de offentliga måltidernas utveckling i Sverige. Ta del av resultaten från 2018 års kartläggning eller läs mer om kartläggningen på webbplatsen.

Hållbart skolmåltidssystem

Beredskapsstöd till offentliga måltidsverksamheter

Pandemin har testat landets krisberedskapsförmåga och måltider har serverats under nya och svåra omständigheter. De nya erfarenheterna tas tillvara i Livsmedelsverkets projekt Beredskapshandbok för offentliga måltider som fokuserar på att stärka regionernas och kommunernas beredskap för livsmedelsförsörjning vid kris och planering för höjd beredskap. Projektgruppen planerar nu för årets aktiviteter, mer om det inom kort! Här kan du läsa mer om projektet.

Kompetenscentrum – Förändringar i laguppställningen

Då vår kära kollega och projektledare för kompetenscentrum, Anna-Karin Quetel, har axlat nya utmaningar på Livsmedelsverket finns några förändringar i teamet. Inger Stevén, som var med från starten 2011 är nu äntligen tillbaka igen efter några år med närbesläktade uppdrag. Karin Fritz och Ulrika Backlund, rutinerade i offentliga måltidssammanhang är kvar, liksom våra proffs inom kommunikationsområdet, Sara Johansson och Jorun Sanner Färnstrand. Jag själv, Emelie Eriksson, kliver in som projektledare. Anställd på Livsmedelsverket sedan 2018 och med en bakgrund bland grytor och bleck.

Lycka till, Anna-Karin! Att efterträda någon som både krattat och röjt vägen fram är både lätt och svårt, men med trygg uppbackning av tungviktare till kollegor – både på nära håll och runt om på Livsmedelsverket – fortsätter vi tillsammans arbetet med att utveckla de offentliga måltiderna!

Kontakta oss

Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas

Om Måltidsbloggen

Måltidsbloggen vänder sig till dig som arbetar med att utveckla de offentliga måltiderna och drivs av Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg. Vi arbetar för att främja en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i offentlig sektor.

Måltidsmodellen - ett helhetsperspektiv på hållbara måltider