Bambu och plast – otillåten materialblandning i tallrikar och muggar

2020-12-10

Många väljer tallrikar och muggar eller andra köksredskap i “bambu” i tron om att göra ett miljösmart och giftfritt val till barn. Ofta marknadsförs de som “helt naturliga” men innehåller egentligen en blandning av växtfibrer och plast – en kombination som inte är tillåten och som kan medföra hälsorisker.

Se över materialvalen

De senaste åren har det dykt upp produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel som är gjorda av en blandning av bambufibrer, bambumjöl majsmjöl eller andra icke godkända naturmaterial och någon form av plast såsom exempelvis melamin. I EU:s varningssystem om livsmedel, RASFF, har det varnats för att det finns produkter av den här typen som släpper ifrån sig melamin och formaldehyd till livsmedlet i så höga halter att de kan skada hälsan. Se därför över vilken typ av material som finns i tallrikar, muggar och köksredskap på skolor och förskolor i din kommun.

– Det finns plast gjord för kontakt med livsmedel och det är tillåtet att göra tallrikar i ren bambu, det är en kombination av dessa material som inte är tillåten. Fråga tillverkaren eller säljaren om du är osäker på vad de tallrikar eller muggar du har hemma är gjorda av, säger Maria Florin, chef för avdelning Säkra livsmedel på Livsmedelsverket.

Vanliga frågor och svar

Kontakta oss

Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas

Om Måltidsbloggen

Måltidsbloggen vänder sig till dig som arbetar med att utveckla de offentliga måltiderna och drivs av Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg. Vi arbetar för att främja en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i offentlig sektor.

Måltidsmodellen - ett helhetsperspektiv på hållbara måltider