Baljväxter – servera gärna, men tillaga dem rätt

2021-03-10

Att äta mer baljväxter än vad vi generellt gör idag är bra för både hälsan och planeten. Bönor och linser är hållbara och klimatsmarta alternativ till kött. Men att ha kunskap om hur baljväxter ska hanteras och tillagas är jätteviktigt för att undvika lektinförgiftning.

Baljväxten – en riktig hjälte bland livsmedel

Bönor, ärtor och linser är rika på proteiner, B-vitaminer och järn. Att de dessutom är protein- och fiberrika gör dem hälsosamma för de allra flesta. Däremot innehåller torkade och färska baljväxter lektiner, som i värsta fall kan orsaka lektinförgiftning om de inte hanteras på rätt sätt. Baljväxter på konserv däremot, kan ätas rakt av.

Under 2019 skrev vi ett blogginlägg om ett matförgiftningsutbrott i en skola där ca 300 personer, både lärare och elever, insjuknade efter att ha ätit av skollunchen. Tyvärr har det dykt upp ett nytt misstänkt fall av matförgiftningsutbrott på en skola, orsakat av felaktigt tillagade bönbiffar. Därför kommer här en påminnelse om vikten av hanteringen av baljväxter.

Bli av med lektinerna

Lektiner förstörs och blir ofarliga vid blötläggning och efterföljande kokning. Därför behöver man vara noga med hanteringen av baljväxter innan man äter dem. Spad från blötlagda bönor bör inte användas i matlagningen. Följ anvisningarna på förpackningen. Om det inte finns någon information om hur du bör laga till de torkade bönorna och ärtorna så bör du blötlägga dem i minst 12 timmar, samt skölja och koka dem i minst en halvtimme. När man lagar större mängder av baljväxter, i storkök till exempel, är det viktigt att röra om ordentligt i grytan och se till att allt blir ordentligt tillagat!

På Livsmedelsverkets webbplats hittar du mer information om lektiner i baljväxter.

Kontakta oss

Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas

Om Måltidsbloggen

Måltidsbloggen vänder sig till dig som arbetar med att utveckla de offentliga måltiderna och drivs av Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg. Vi arbetar för att främja en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i offentlig sektor.

Måltidsmodellen - ett helhetsperspektiv på hållbara måltider