Hälften vore nog

Salthög

Vi får i oss mycket mer salt än vad som rekommenderas – utan att kanske veta om det!

I Sverige äter vi betydligt mer salt än vad som rekommenderas. Men de flesta vet inte om det, utan tror att de äter ungefär så mycket som rekommenderas, det vill säga högst 6 gram salt per dag. Vet du hur mycket du får i dig?

Man får snabbt i sig mycket

Maten vi köper innehåller ofta mycket salt. Det kan räcka med en lunch på stan för att komma upp till ohälsosamma saltnivåer. Då finns inget över till frukost och middag. Det visar analyser av lunchmaten som Livsmedelsverket har gjort.

Liten risk för saltbrist

Även om du drar ner på saltet är det lätt att få i dig det du behöver. Det räcker med 1,5 gram per dag för att täcka kroppens behov av salt.

Välj jodberikat salt

Det är bra att använda salt med jod eftersom jod behövs för kroppens ämnesomsättning. Numera finns både jodberikat bordssalt och havssalt. Örtsalter och andra salter, exempelvis Himalaya-salt, är inte jodberikade. Läs på förpackningen!

Jod finns även i fisk, skaldjur och mejeriprodukter, så hela jodbehovet behöver inte täckas av joderat salt. För veganer är dock jodberikat salt en viktig källa till jod.

Syna saltet logotyp

Syna saltet

Senast granskad 2024-06-07