Matfetter - råd, teckenspråk

Byt till  nyttiga matfetter!

Välj nyttiga oljor i matlagningen, exempelvis rapsolja eller flytande matfetter gjorda på rapsolja, och nyttiga smörgåsfetter. Titta efter Nyckelhålet.

Hitta ditt sätt - tips för att få det att funka

Steka i olja

Rapsolja och olivolja går liksom flytande matfetter utmärkt att steka i.

Smöra ibland? 

Visst är det okej med lite smör ibland, men det går nästan alltid lika bra med olja eller flytande matfett både till matlagning och bakning. 100 gram smör i receptet motsvarar cirka 1 deciliter flytande matfett.

Bra fett med vinägrett

Lyft fram smaken på salladen med envinägrett. Blanda raps-eller olivolja med vinäger, vitlök, torkade örter, lite salt och peppar – snabbt och gott!

Fett rätt med nötter och frön

Det är inte bara matfetter som kan ge oss bra fett – nötter och frön är laddade med nyttiga fetter. Funkar både i pesto, som de är i en sallad eller som snacks. Osaltade förstås.

Kolla efter Nyckelhålet

Fett och hälsa

Kroppen behöver fett, men rätt sorts fett! Oljor och andra Nyckelhålsmärkta matfetter innehåller omättade fetter som det är bra att äta mer av. I rapsolja finns det särskilt nyttiga omega-3-fettet som kroppen inte kan bilda själv. Men alla fetter är kaloririka. Så för att ge plats för de nyttiga fetterna, behöver man minska på de mindre nyttiga. Det mättade fettet är mindre nyttigt och finns i exempelvis smör, palmolja och faktiskt också i kokosolja, vilket många inte tror.

Fett och miljö

Senast granskad 2024-01-22