Näringsvärde - dagligt referensintag för märkning

Näringsdeklarationen beskriver livsmedlets innehåll av energi och näringsämnen, exempelvis fett, protein och kolhydrater.

Näringsdeklarationen behöver inte alltid finnas med, men är bland annat obligatorisk på livsmedelsförpackningar som har ett näringspåstående. Det är  ett påstående om att livsmedlet har särskilda näringsmässiga egenskaper. Exempel på näringspåståenden är "lågt energiinnehåll", "låg fetthalt" och "högt proteininnehåll".

I dag är det obligatoriskt med en näringsdeklaration på de flesta livsmedelsförpackningar.

Två typer av näringsdeklaration

Det finns två typer av näringsdeklaration:

  1. En obligatorisk variant där innehållet av energi, fett, mättat fett, kolhydrater, sockerarter, protein och salt deklareras.
  2. En utförligare variant där den obligatoriska näringsdeklarationen frivilligt kompletteras med alla eller några av följande näringsämnen: enkelomättat fett, fleromättat fett, polyoler, stärkelse, fiber och de vitaminer och mineraler som finns uppställda i tabellen nedan.

Vitaminer och mineraler får anges om varan innehåller minst en viss procent av det dagliga referensintaget av vitaminer eller mineraler per 100 g, 100 ml eller per portion (om förpackningen endast innehåller en portion). För drycker gäller att de ska innehålla minst  7 procent och för övriga livsmedel minst 15 procent av det dagliga referensintaget.

Dagligt referensintag för märkningsändamål

Om vitaminer eller mineraler ingår i näringsdeklarationen ska det även stå hur många procent av det dagliga referensintaget varan innehåller av varje vitamin eller mineral. Dessa referensvärden är gemensamma för hela EU och används just vid märkning, se tabell nedan.

Det är viktigt att inte blanda ihop de värden för dagligt referensintag som används vid märkning med de nodiska näringsrekommendationerna, som i första hand används vid kostplanering. De nordiska näringsrekommendationerna anger vad en person i genomsnitt behöver av energi och olika näringsämnen, och vilket dagligt intag av vitaminer och mineraler som är önskvärt i olika åldersgrupper.

Vitamin eller mineral Dagligt referensintag
som används vid
märkning av livsmedel
Vitamin A mikrogram 800
Vitamin D mikrogram 5
Vitamin E milligram 12 
Vitamin K mikrogram 75
Vitamin C milligram 80 
Tiamin milligram 1,1
Riboflavin milligram 1,4 
Niacin milligram 16 
Vitamin B6 milligram 1,4 
Folsyra mikrogram 200
Vitamin B12 mikrogram  2,5
Biotin mikrogram 50
Pantotensyra milligram 6
Kalium milligram 2000 
Klorid milligram  800 
Kalcium milligram 800 
Fosfor milligram 700
Järn milligram  14 
Magnesium milligram  375 
Zink milligram  10 
Koppar milligram  1
Mangan milligram 
Fluorid milligram  3,5 
Selen mikrogram  55 
Krom mikrogram 40 
Molybden mikrogram 50 
Jod mikrogram 150 
Senast granskad 2022-03-28