Nyheter mat och hälsa

Här listar vi Livsmedelsverkets Nyheter om mat och hälsa. Prenumerera på utskicken via e-post eller RSS gör du längst ner i sidfoten på webbplatsen. 

  • Nya API:er för att hämta data från livsmedelsverket.se

    Läser er verksamhet in öppna data från Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas? Snart byter vi till ett nytt applikationsprogrammeringsgränssnitt, API, vilket betyder att ni behöver göra om er uppsättning av inläsningen. Redan nu finns möjlighet att prova en alfaversion av API:et.

    2024-02-16 -

  • Goda förutsättningar för frivilliga överenskommelser i branschen om att minska salt och socker i maten

    Livsmedelsproducenter och dagligvaruhandeln är beredda att minska på salt och socker i maten genom frivilliga överenskommelser och samarbeten inom branschen. Det är slutsatsen av ett regeringsuppdrag som Livsmedelsverket rapporterar idag.

    2024-02-15 -

  • Nationella mål föreslås för en hälsosam och hållbar livsmedelskonsumtion

    Dagens livsmedelskonsumtion är inte hållbar för hälsa, miljö och klimat. Våra matvanor ökar risken för sjukdomar som diabetes, fetma, hjärt- kärlsjukdom och olika cancerformer. På uppdrag av regeringen föreslår nu Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket nationella mål och insatsområden till stöd för folkhälso- och hållbarhetsarbetet i myndigheter, regioner, kommuner och näringsliv.

    2024-02-07 -

  • Nya råd till riskgrupper för listeria om vegetariska pålägg och vissa korvar

    Livsmedelsverket har råd till de som är i riskgrupp för listeria: gravida, sköra äldre och personer med nedsatt immunförsvar. Nu har vi tagit fram ett nytt råd om skivade vegetariska pålägg och uppdaterat det tidigare rådet om skivad salami och rökt medvurst. De här produkterna är säkra även för riskgrupperna under hela hållbarhetstiden, fram till bäst-före-datum.

    2024-02-05 -

  • Nätverket för Mat & Måltider i LSS-verksamheter träffas 7 februari

    Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och Livsmedelsverket driver tillsammans ett nätverk öppet för alla som på ett eller annat sätt arbetar med att främja bra måltider och hälsosamma matvanor för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Nätverket är öppet för alla yrkesgrupper och består av dietister, sjuksköterskor, chefer, forskare, olika typer av pedagoger, konsulenter, kockar, läkare, fysioterapeuter, boendestödjare och studenter.

    2024-01-25 -

  • Simhallar främjar hälsan – men inte hela vägen

    Utbudet av mat och dryck i kommunala simhallar är i många fall långt ifrån hälsosamt, de nyttigare alternativen lyser med sin frånvaro. Men kommuner har stora möjligheter att ställa krav på utbudet och därmed ge alla besökare – även de som vill ha ett sundare alternativ – något att välja på. Det är slutsatsen av ett examensarbete som gjorts, där Livsmedelsverket varit handledare.

    2023-11-02 -

  • Rådet om ”pyttesmå smakprov” välkänt bland spädbarnsföräldrar

    De flesta föräldrar känner till och använder sig av Livsmedelsverkets råd om pyttesmå smakprov till spädbarn. Det visar en utvärdering som Livsmedelsverket har gjort.

    2023-10-20 -

  • Stort intresse för webbinarium om de nordiska näringsrekommendationerna, NNR 2023

    Livsmedelsverkets webbinarium ”Nya nordiska näringsrekommendationer – vad innebär de och vad händer nu?” lockade över tusen deltagare. För dem som inte hade möjlighet att delta finns nu en filmad version.

    2023-10-03 -

  • Vetenskapen bakom rekommendationer om kost – seminarium i Stockholm

    Den 14 november arrangerar Kungliga vetenskapsakademin tillsammans med Livsmedelsverket ett seminarium om nutritionsepidemiologisk forskning och hur den kan användas som evidens för rekommendationer om kost. På seminariet kommer också metod och resultat i NNR 2023 att presenteras.

    2023-09-05 -

  • Webbinarium 25/9: Nya nordiska näringsrekommendationer – vad innebär de och vad händer nu?

    I juni lanserades de uppdaterade nordiska näringsrekommendationerna, NNR 2023. För första gången har hälsa och miljö vägts ihop i rekommendationerna – men vad innebär det och hur har det gått till? Och vad händer sen – hur tar Livsmedelsverket NNR vidare i det praktiska arbetet med bland annat nya kostråd? Välkommen på webbinarium där vi tittar närmare på detta!

    2023-09-01 -