Syna saltet - när du lagar mat

Pojke lagar mat

Det går inte att ta bort salt, men du kan alltid lägga till det...

Läs och tänk igenom receptet!

Buljong, soja och färdiga såser men också ost innehåller ofta mycket salt. Ingår detta i receptet kan du ofta hoppa över den extra saltrekommendationen som också brukar finnas.

Minska på saltet, inte på smaken!

Istället för salt, smaksätt maten med färska eller torkade örter, vitlök, lökpulver, färsk ingefära, chili, citron, lime och rött eller vitt vin. Men se upp med kryddblandningar, de innehåller ofta mycket salt.

Prova att minska på saltet i vattnet när du kokar grönsaker, potatis och pasta, eller kanske hoppa över helt?

Tänk på att den som vill kan tillsätta mer salt när maten ligger på tallriken, men inte dra ifrån salt från den lagade maten.

Och vid bordet...

Smaka innan du saltar. Många saltar extra av gammal vana.

Syna saltet logotyp

Syna saltet

Senast granskad 2017-11-28