Nyheter mat och hälsa

Här listar vi Livsmedelsverkets Nyheter om mat och hälsa. Prenumerera på utskicken via e-post eller RSS gör du längst ner i sidfoten på webbplatsen. För RSS klicka på ikonen till vänster.

 • Prata mat, rädda liv – Livsmedelsverkets arbete med stöd till vården

  Ohälsosamma matvanor orsakar flest sjukdomar i Sverige idag. Världshälsoorganisationen WHO placerar nu matvanor som det främsta hotet mot vår folkhälsa. Samtidigt visar forskning att hälsosam mat kan göra stor skillnad. Både för individen och för folkhälsan. Men vårdpersonalen saknar rätt förutsättningar att prata med sina patienter om bra matvanor.

  2017-02-17 -

 • Råden står fast: Var försiktig med salt till barn under ett år

  I en artikel i tidningen Fokus påstås att spädbarn behöver mer salt i maten, inte mindre. Det är felaktigt, både spädbarn, äldre barn och vuxna behöver begränsa saltet i maten.

  2017-02-08 -

 • Betyg på barns och ungdomars fysiska aktivitet

  Med projektet Active Healthy Kids Sweden vill vi väcka uppmärksamhet kring att svenska barn och ungdomar, trots goda förutsättningar, inte rör sig tillräckligt.

  2016-11-23 -

 • Råd om linfrön - hela och krossade

  I dagarna har det rapporterats mycket om linfrön i media. Livsmedelsverket avråder sedan ett år tillbaka från att äta krossade linfrön. Däremot är det ingen fara att äta en till två matskedar hela linfrön per dag. Men att äta för mycket är inte bra. Fröna innehåller ämnen som kan bilda vätecyanid.

  2016-11-10 -

 • FN lanserar nutritionsdecennium

  Idag på internationella FN:dagen vill vi uppmärksamma att FN:s generalförsamling har proklamerat 2016-2025 till ett decennium för åtgärder inom nutritionsområdet - Decade of Action on Nutrition.

  2016-10-24 -

 • Nu finns kostråden "Hitta ditt sätt" på lättläst svenska

  Kostråden Hitta ditt sätt – att äta grönare, lagom mycket och röra på dig finns nu på lättläst svenska, det vill säga svenska anpassad till personer som av olika skäl har svårt att läsa vanlig svenska.

  2016-10-13 -

 • Anmäl er till Livsmedelsverkets måltidsdag 15 november

  Det finns inte ETT recept på bra måltider i förskolan, skolan, vården och omsorgen – det finns många. På Livsmedelsverkets måltidsdag samlas branschfolk från hela landet för att fylla på med den senaste kunskapen på området och inspireras av andra som hittat SITT sätt. Anmäl er idag!

  2016-10-07 -

 • Idag lanseras ”Bra måltider i förskolan” − uppdaterade råd från Livsmedelsverket

  Livsmedelsverkets vision är att alla – även barn i förskolan – känner matglädje och mår bra av maten. Måltiderna i förskolan ger alla barn, oavsett bakgrund, möjlighet till bra matvanor och är en viktig del i arbetet för jämlik hälsa. De nya uppdaterade råden "Bra måltider i förskolan" är avsedda som övergripande vägledning, stöd och förslag till hur man kan arbeta för att skapa matglädje och främja bra matvanor i förskolan.

  2016-09-15 -

 • Många intressanta seminarier på MAT2016 i Växjö

  Livsmedelsverket deltar vid tre seminarier fredagen den 16 september. Vid ett av seminarierna lanserar vi nya råd om måltiderna i förskolan. I samarbete med Nationellt Nätverk för bra matvanor arrangeras ett par seminarier som visar att det krävs insatser av många aktörer för att befolkningen ska ha möjligheter till matvanor som är positiva, både för hälsan och miljön.

  2016-08-29 -

 • Livsmedelsforum 2016 - miljö, hållbarhet och hälsa-

  Livsmedelsverket arrangerar tillsammans med Aktuell Hållbarhet, Naturvårdsverket och Science Partner (SP) en nationell konferens som tar ett unikt helhetsgrepp om livsmedelssektorn och dess påverkan och utveckling.

  2016-08-19 -