Nyheter mat och hälsa

Här listar vi Livsmedelsverkets Nyheter om mat och hälsa. Prenumerera på utskicken via e-post eller RSS gör du längst ner i sidfoten på webbplatsen. För RSS klicka på ikonen till vänster.

 • Rådsarbete pågår för fullt!

  Just nu arbetar vi för fullt med revideringen av råden om måltiderna i äldreomsorgen - ett ämne som varit hett det senaste året. Nya vetenskapliga underlag har tagits fram, texter skrivs och vi har fotat "hemma hos". I höst går råden ut på remiss - håll utkik!

  2017-08-16 -

 • Sju förslag för bra matvanor och fysisk aktivitet

  Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten har lämnat förslag till regeringen på åtgärder för ett stärkt, långsiktigt arbete för att främja hälsa relaterad till matvanor och fysisk aktivitet. Slutsatsen är att det behövs en nationell kraftsamling för att vända trenden.

  2017-05-12 -

 • Oönskade ämnen i produkter med palmolja

  Våren 2016 kom en rapport från Efsa om ämnen i produkter med palmolja som bland annat misstänks öka risken för cancer. Livsmedelsverket arbetar inom EU-kommissionen för att fastställa stränga gränsvärden för dessa ämnen. Frågan har i dagarna uppmärksammats i massmedia och vi vill därför på nytt informera om detta.

  2017-03-24 -

 • Grundkosterna inom vård och omsorg ersätts med nya rekommendationer

  Nu försvinner rekommendationen om tre grundkoster i vården och omsorgen och ersätts med uppdaterade rekommendationer baserade på Nordiska näringsrekommendationer (NNR 2012). Samtidigt blir ansvarsfördelningen mellan Livsmedelsverket och Socialstyrelsen tydligare.  

  2017-02-20 -

 • Prata mat, rädda liv – Livsmedelsverkets arbete med stöd till vården

  Ohälsosamma matvanor orsakar flest sjukdomar i Sverige idag. Världshälsoorganisationen WHO placerar nu matvanor som det främsta hotet mot vår folkhälsa. Samtidigt visar forskning att hälsosam mat kan göra stor skillnad. Både för individen och för folkhälsan. Men vårdpersonalen saknar rätt förutsättningar att prata med sina patienter om bra matvanor.

  2017-02-17 -

 • Råden står fast: Var försiktig med salt till barn under ett år

  I en artikel i tidningen Fokus påstås att spädbarn behöver mer salt i maten, inte mindre. Det är felaktigt, både spädbarn, äldre barn och vuxna behöver begränsa saltet i maten.

  2017-02-08 -

 • Betyg på barns och ungdomars fysiska aktivitet

  Med projektet Active Healthy Kids Sweden vill vi väcka uppmärksamhet kring att svenska barn och ungdomar, trots goda förutsättningar, inte rör sig tillräckligt.

  2016-11-23 -

 • Råd om linfrön - hela och krossade

  I dagarna har det rapporterats mycket om linfrön i media. Livsmedelsverket avråder sedan ett år tillbaka från att äta krossade linfrön. Däremot är det ingen fara att äta en till två matskedar hela linfrön per dag. Men att äta för mycket är inte bra. Fröna innehåller ämnen som kan bilda vätecyanid.

  2016-11-10 -

 • FN lanserar nutritionsdecennium

  Idag på internationella FN:dagen vill vi uppmärksamma att FN:s generalförsamling har proklamerat 2016-2025 till ett decennium för åtgärder inom nutritionsområdet - Decade of Action on Nutrition.

  2016-10-24 -

 • Nu finns kostråden "Hitta ditt sätt" på lättläst svenska

  Kostråden Hitta ditt sätt – att äta grönare, lagom mycket och röra på dig finns nu på lättläst svenska, det vill säga svenska anpassad till personer som av olika skäl har svårt att läsa vanlig svenska.

  2016-10-13 -