Nyheter mat och hälsa

Här listar vi Livsmedelsverkets Nyheter om mat och hälsa. Prenumerera på utskicken via e-post eller RSS gör du längst ner i sidfoten på webbplatsen. För RSS klicka på ikonen till vänster.

  • Uppdaterade råd om D-vitamintillskott till riskgrupper

    Livsmedelsverket har uppdaterat råden om D-vitamintillskott till riskgrupper. Råden överensstämmer i stora delar med tidigare råd. Nytt är att även större barn och vuxna som inte äter fisk och berikade produkter rekommenderas D-vitamintillskott. Likaså rekommenderas D-vitamintillskott även till större barn och vuxna som undviker solexponering. För personer som både undviker solexponering och D-vitaminrika livsmedel rekommenderas ett högre intag av D-vitamintillskott.

    2018-11-22 -

  • Nya råd lyfter skolmatens betydelse för hälsa och lärande

    Mer grönt och mindre kött i skolrestaurangen. Mindre socker i fritids och skolkafeterior. Livsmedelsverkets uppdaterade råd "Bra måltider i skolan" lyfter fram hur skolmåltiden kan göra skillnad för lärandet, hälsan och miljön – om den används på ett medvetet sätt i både skolkök och undervisning.

    2018-11-06 -

  • Livsmedelsverket söker nya ledamöter till expertgrupp

    Expertgruppen för nutrition och folkhälsa ger Livsmedelsverket vetenskapligt stöd i frågor om matvanor och hälsa och bidrar till att bevaka detta forskningsområde. Nu finns möjlighet att ta in några nya ledamöter.

    2018-10-26 -

  • Livsmedelsverkets Måltidsdagar 2018 - du har väl anmält dig?

    Se till att säkra din plats på Måltidsdagarna 2018! Anmälan är öppen fram till den 19 oktober – eller så länge det finns platser kvar.

    2018-10-09 -

  • Vetenskaplig artikel om Riksmaten ungdom

    Riksmaten Ungdom 2016-17 är Livsmedelsverkets senaste nationella undersökning av matvanorna bland ungdomar i Sverige. Nu finns en publikation som handlar om hur undersökningen har genomförts och analyser om deltagande och bortfall.

    2018-10-01 -

  • Fortfarande skäl att vara försiktig med salt

    Nyligen publicerades en stor studie där forskarna drog slutsatsen att måttligt med salt inte innebär något hot mot hälsan. Det är dock belagt att salt kan höja blodtrycket hos känsliga personer. Därför rekommenderar Livsmedelsverket fortsatt försiktighet med salt.

    2018-08-29 -

  • Lättare att söka i livsmedelsdatabasen

    På Livsmedelsverkets webbplats finns en guldgruva för den som vill ha information om näringsinnehållet i olika livsmedel. Livsmedelsdatabasen innehåller näringsvärden för nära 2100 livsmedel. Livsmedelsverket har nu tagit fram en ny startsida för denna funktion.

    2018-08-15 -

  • Nätverket för mat, måltider och intellektuell funktionsnedsättning - träff 6 september - FULLTECKNAD

    Livsmedelsverket bjuder in till träff för Nätverket för mat, måltider och intellektuell funktionsnedsättning i Växjö den 6 september. FULLTECKNAD! Möjlighet finns att ställa sig på väntelista för ev återbud.

    2018-06-07 -

  • Livsmedelsverkets Måltidsdagar 2018

    För sjätte året i rad arrangerar Livsmedelsverket Måltidsdagarna för den offentliga måltidsbranschen. Förra året slog vi besöksrekord med hela 470 deltagare från 140 kommuner, landsting och regioner i Sverige. Vi hoppas på att få träffa minst lika många när årets branschdagar går av stapeln igen!

    2018-05-31 -

  • Uppdaterade råd från WCRF om mat, fysisk aktivitet och cancer

    World Cancer Research Fund, WCRF, har uppdaterat sina rekommendationer för att förebygga cancer. Det viktigaste rådet är precis som tidigare att hålla en hälsosam vikt.

    2018-05-30 -