Nyheter mat och hälsa

Här listar vi Livsmedelsverkets Nyheter om mat och hälsa. Prenumerera på utskicken via e-post eller RSS gör du längst ner i sidfoten på webbplatsen. För RSS klicka på ikonen till vänster.

  • Vad äter ungdomar i Sverige? Resultaten från Riksmaten ungdom snart här

    Nu är datainsamlingen till Riksmaten ungdom och Riksmaten ungdom plus avslutad och vi är mitt uppe i sammanställning av den stora mängd information som samlats in. Resultaten kommer att ligga till grund för riskvärderingar, utveckling av kostråd och fördjupade analyser om matens betydelse för hälsa.

    2018-02-01 -

  • Går det att förebygga matallergi - vad säger forskningen?

    I går träffade Livsmedelsverket experter inom barnallergi, celiaki och nutrition för att diskutera vad forskningen säger kring introduktion av mat till små barn. Går det att förebygga allergi och överkänslighet mot mat, och i så fall hur?

    2018-01-23 -

  • Kommentera Efsas plan för att utreda hälsoeffekter av socker

    På begäran av Sverige och övriga nordiska länder ska den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa, göra en utredning och värdera hälsoeffekterna av socker. Målet är att fastställa ett högsta intag av socker som inte ger någon negativ hälsoeffekt. Nu ligger planen för värderingen ute för kommentarer.

    2018-01-12 -

  • Kort och lätt om Nyckelhålskriterierna

    Nyckelhålet är ett smart verktyg för att enkelt hitta de hälsosammare alternativen i livsmedelsbutiken. Men det finns många myter och missuppfattningar om vad Nyckelhålet står för. Genom att förenkla och förtydliga informationen om reglerna vill vi räta ut några av frågetecknen kring märkningen.

    2018-01-11 -

  • Nya analysvärden i livsmedelsdatabasen

    Livsmedelsverket uppdaterar regelbundet livsmedelsdatabasen med nya analysvärden. Nu finns nya värden för flera livsmedelsgrupper.

    2017-12-18 -

  • Prata mat rädda liv - filmer från Nationell primärvårdskonferens

    Varför ska primärvården arbeta förebyggande med bra matvanor? Vad behövs för att det ska fungera? Det var frågor som Livsmedelsverket lyfte på Nationell primärvårdskonferens i Stockholm den 27 september.

    2017-10-31 -

  • Tyck till om förslaget till nya råd för äldreomsorgens måltider

    Bra måltider i äldreomsorgen är grunden för hälsa och livskvalitet. Måltider som utgår från personens egna behov och önskemål och som är en tydlig del av omvårdnaden kan minska problem med undernäring och ensamhet. För att bättre stödja en utveckling i den riktningen har Livsmedelsverket reviderat råden om måltider i hemtjänsten och på äldreboenden.

    2017-10-10 -

  • PURE - studie om kost och hälsa

    För några veckor sedan kom den globala studien PURE om global hjärt- och kärlhälsa som är baserad på mer än 135 000 personer i 18 länder. En av slutledningarna är att många i låg- och medelinkomstländer äter mer kolhydrater, i första hand socker, vitt bröd och ris än vad som är hälsosamt.

    2017-10-02 -

  • Har grönsaker, frukt och spannmål blivit mindre nyttiga?

    Livsmedelsverket får ofta frågan om grönsaker, frukt och spannmål blivit mindre nyttiga med tiden. Att svara på det är inte så enkelt, men i en ny text på vår webbplats finns svar på flera av frågorna och argumenten som förs fram.

    2017-09-21 -