Mögliga livsmedel

Möglig nektarin

Du bör inte äta mat som har möglat, eftersom det kan finnas mögelgifter i den. På den här sidan finns råd om hur du förebygger att maten möglar. Du får också veta vilka livsmedel som kan ätas även om de har börjat mögla lite.

Ät inte mat som har möglat

Mat som har möglat blir oaptitlig. Mögelsvamparna kan också bilda gifter. De här mögelgifterna kan vara mer eller mindre skadliga för hälsan. Gifterna är osynliga, och det går inte att se på ett mögligt livsmedel om det innehåller mögelgifter eller inte.

Livsmedelsverkets generella råd är därför att inte äta livsmedel som har möglat. Men det finns några undantag. På vissa livsmedel kan du ta bort den mögelangripna delen och äta resten. Längre ned på sidan hittar du listan över de livsmedel som du kan äta efter att ha tagit bort möglet.

Mögelgifter kan spridas inuti många livsmedel

I mjuka och vattniga frukter och grönsaker som till exempel tomater och päron kan mögelgifter spridas inuti hela frukten eller grönsaken. Då hjälper det inte att skära bort möglet. Fikon, dadlar och vindruvor som möglat skulle kunna innehålla mögelgifterna aflatoxin eller ochratoxin A.

I bröd som har möglat kan mögelgifter spridas i hela brödet eftersom mögelsvampen har tunna trådar –hyfer – som lätt kan växa in i det porösa brödet.

Om det har bildats mögel i saft kan mögelgifter spridas i hela saftflaskan.

Saknas kunskap om fasta grönsaker

När det gäller fasta grönsaker som morot och andra rotfrukter samt kål av olika slag vet vi inte om det går bra att äta dem efter att man skurit bort mögelangrepp. Det finns i dag inga studier som undersökt detta.Så kan du rädda vissa livsmedel som börjat mögla

Dessa livsmedel kan du äta även om de har börjat mögla lite grann

Äpplen, potatis och citrusfrukter, till exempel apelsin

Skär bort små mögelangrepp med minst två centimeters marginal. Sedan kan du äta resten. Mögelgifter kan inte spridas så långt från själva mögelangreppet i äpplen och potatis. Citrusfrukter angrips främst av mögelsvampar som inte bildar mögelgifter. Dessutom fungerar det tjocka skalet som ett skydd.

Sylt och mos

Sylt och mos där man tillsatt minst 500 gram socker per kg bär eller frukt (33 gram socker per 100 gram färdig sylt eller mos) går att äta om du först tar bort mögelskiktet med ungefär två centimeters marginal. Kasta möglig sylt eller mos med mindre mängd tillsatt socker.

Hårdost

Skär bort mögelfläckar med minst två centimeters marginal. Resten går att äta. Mögelgifter kan inte spridas så långt från själva mögelangreppet i hårdost.

Nötter och torkad frukt

Sortera bort missfärgade, skrumpna och synbart mögliga nötter eller torkade frukter eftersom de kan innehålla mögelgifter. Resten kan ätas. Dela paranötter innan de äts. I paranötter sitter möglet ofta i mitten och det syns inte på utsidan.

Förpackning med frukt eller grönsaker där bara några har möglat

I förpackningar med frukt eller grönsaker kan det hända att bara någon eller några i förpackningen eller påsen har möglat. Rensa bort de som har möglat. Resten går bra att äta. Det bildas inga mögelgifter om det inte finns något mögelangrepp. Frukter, grönsaker eller bär som inte har några synliga mögelangrepp innehåller därför inga mögelgifter även om de har legat intill sådana som har möglat.

Tips: så förebygger du mögel

Genom att ta hand om, förvara och tillaga maten rätt kan du förebygga att maten möglar. Då får du inte i dig mögelgifter och undviker samtidigt matsvinn.

Bröd

Dela upp brödet i mindre förpackningar och frys in det.

Bär

Korttidsförvara bär så svalt som möjligt. Långtidsförvara dem i frys.

Frukt och grönsaker

Se till att frukter och grönsaker inte skadas. Vid skador på skalet kan mögelsvampar få fäste. Det gäller särskilt tunna skal, som på tomater, päron, och nektariner.

Saft

Använd aldrig mögliga bär för att göra saft. När du gör saft - använd rena, gärna upphettade, flaskor och skruva på locket direkt efter påfyllningen. En kombination av socker och konserveringsmedel fördröjer mögelangrepp. Du kan också frysa in saften och ta upp små portioner åt gången. I frysen kan mögel inte bildas.

Sylt och mos

Använd aldrig mögliga bär eller frukter till sylt eller mos. Frys in sylt eller mos som innehåller mindre än 500 gram socker per kilo bär eller frukt. Det motsvarar 33 gram socker per 100 gram färdig sylt eller mos. I frysen kan mögel inte bildas. 

Senast granskad 2023-10-19