Livsmedel vid kris

matvaror på en skafferihylla

Genom att vara förberedd så klarar du en besvärlig situation bättre. Här får du tips om hur du kan klara dig utan att handla på en vecka.

Plötsliga händelser som en snöstorm, strömavbrott eller vattenbrist kan snabbt påverka det dagliga livet. Hela livsmedelskedjan är beroende av att bland annat el, vatten, IT och transporter fungerar. Utan dagliga leveranser blir det snart tomt på butikshyllorna. Detsamma gäller om många plötsligt handlar samma varor eller mer än vanligt. Livsmedelsbutikernas lager är inte anpassade för en oväntad stor efterfrågan av enskilda varor. 

För att du och de du bor med ska kunna klara er i några dygn utan att handla, är det därför bra att ha ett lager med mat- och vatten hemma, redan  i vardagen. Under rubriken Matförråd och i texten nedan hittar du förslag på vad du kan ha.

Dricksvatten är viktigast

En mindre platskrävande lösning är att frysa dricksvatten i plastflaskor. De fungerar då både som reservdricksvatten och som kylklamp om elen försvinner. Kom ihåg att inte fylla flaskorna helt, då kan de spricka när de fryser.

Genom att använda våtservetter för personlig hygien och handsprit så minskar du också vattenförbrukningen.

Om du måste koka vattnet

Koka alltid vattnet om du misstänker att det kan innehålla mikroorganismer som du kan bli sjuk av. Koka så att det bubblar ordentligt. Ett uppkok räcker.

Mat med energi

Kriser kan se olika ut och ju bättre förberedd du är, desto lättare kan du klara dig själv en lite längre tid. I en krissituation handlar det främst om att maten ska ge tillräckligt med energi.
Längre ner på sidan har vi samlat information om hur du kan förbereda dig genom att ha ett extra förråd med hållbar mat hemma så att du kan klara dig några dagar upp till en vecka. Tänk på att maten ska vara lättlagad och att den kan behövas tillagas med hjälp av alternativa tillagningsmetoder exempelvis på ett friluftskök om elen inte fungerar. 

Hur kan jag förbereda mig?

Passa på att handla lite extra av det du ändå brukar äta så har du ett lager hemma som inte blir för gammalt. Då löser du både vardag och kris om du saknar utrymme för särskild krislåda.
Välj matvaror som

  • kan tillagas snabbt
  • inte kräver så mycket vatten
  • kan ätas utan tillagning
  • kan förvaras i rumstemperatur

Exempel på det är konserver, oljor, pasta, gryn och hårt bröd. Tänk även på att ha lite extra hemma av mjöl, torrjäst, linser, kryddor, salt, socker, buljongtärningar, tomatpuré och kakao.

Torrvaror och konserver håller länge – ibland upp till några år- men ta för vana att omsätta lagret, att använda och uppdatera varorna då och då. Använd gärna den årliga krisberedskapsveckan för detta.

Och glöm inte - även om bäst före-datum har passerat så kan de vara tjänliga, så länge förpackningen är oskadd. Titta, lukta och smaka som med all övrig mat.

Anpassa utifrån behov

Anpassa ditt matförråd utifrån dig och din familjs behov, vad ni tycker om att äta och hur varierat det måste vara. En vuxen man eller kvinna med låg till medelhög aktivitetsnivå behöver ungefär 1800 -2800 kcal per dag. Glöm inte eventuell specialkost och allergier, mat för småbarn och mat till dina husdjur.
Nedan finns länkar till frivilligorganisationer som ordnar föreläsningar runt om i landet.

Film om hemberedskap - mat

Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap

Senast granskad 2021-09-24