Växtbaserade kosttillskott

Växter och växtdelar är vanliga ingredienser i kosttillskott. Växtbaserade kosttillskott kan marknadsföras som ”traditionella”, ”naturliga” eller ”fria från kemikalier”. Men att en ingrediens kommer från växtriket och därmed kan sägas vara ”naturlig” är inte detsamma som att den är riskfri eller utan biverkningar.

Utbudet av växtbaserade kosttillskott är stort. Till skillnad från läkemedel behöver kosttillskott inte godkännas innan de börjar säljas. Det finns inte heller möjlighet att kontrollera varje enskilt kosttillskott. Istället är det varje företags skyldighet att de produkter som de säljer eller tillverkar är säkra för konsumenten.

Kosttillskott kan ha höga koncentrationer av växten

Växter som ingår i kosttillskott har i många fall använts traditionellt i huskurer och beredningar. Skillnaden mellan de kosttillskott som säljs i dag och växter i traditionell användning är att koncentrationen ofta är mycket högre i kosttillskott. Dessutom äter vissa personer kosttillskott under lång tid och inte som en kortare kur. Ju högre koncentration och ju mer man får i sig av en ingrediens, desto högre är risken för eventuella negativa effekter.

Växter är inte säkra per automatik

Ingredienser i växtbaserade kosttillskott kommer från växtriket. De har i många fall används traditionellt under lång tid. Men det betyder inte att kosttillskottet är säkert eller utan biverkningar. Det finns många giftiga ämnen som kommer från växtriket. Den tänkta positiva effekten av en traditionellt använd växt är inte heller alltid vetenskapligt bevisad.

Dessutom kan samma växt innehålla många olika verksamma ämnen, och koncentrationen kan variera stort; från planta till planta, mellan olika delar av samma växt samt beroende på när den skördas. I växtbaserade kosttillskott kan det därför vara svårt att vara säker på hur mycket av ett ämne växten faktiskt innehåller. Växtbaserade kosttillskott, liksom andra kosttillskott, kan innehålla ämnen som inte har riskvärderats.

Ashwagandha

Växten Withania somnifera, även benämnd ashwagandha eller indisk ginseng, finns i många växtbaserade kosttillskott.

Ashwagandha är ett av de 12 vanligt förekommande ämnen eller växter i kosttillskott som just nu granskas av EU. EU-kommissionen kan ge den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) i uppdrag att utreda ämnen för att kunna fatta beslut om begränsning eller förbud i livsmedel och kosttillskott.

Livsmedelsverket inväntar EUs granskning och har inte gjort någon egen riskvärdering av växten.

Företagen ansvarar för att produkterna är säkra

Alla företag som tillverkar eller säljer kosttillskott ska kunna visa att deras produkter är säkra för konsumenterna.

 

Senast granskad 2025-05-05