Coronapandemin - frågor och svar

De flesta åtgärder mot covid-19 har tagits bort. Corona-smittan finns dock fortfarande runt omkring oss. Här finns svar på vanliga frågor om coronavirus och mat.

Kan coronavirus smitta via mat?

Måste jag skölja frukt, bär och grönsaker extra noga på grund av coronaviruset?

Nej. Du behöver inte skölja frukt, bär eller grönsaker extra noga på grund av coronaviruset. Coronavirus smittar främst via mikroskopiska droppar i luften som kommer ner i luftvägarna – inte via mag-tarmkanalen

Kan jag bli smittad genom att ta i exempelvis en slev eller en livsmedelsförpackning som en smittad person har rört vid?

Nej, risken för att bli smittad med coronavirus genom så kallad indirekt kontaktsmitta som när man rör vid ytor eller redskap är mycket liten. Det har inte rapporterats att någon har smittats med coronaviruset genom att ta på ytor eller föremål där viruset finns.

Är det något speciellt ett företag, till exempel en restaurang, bör tänka på när det gäller coronavirus i sin verksamhet?

Nej. Ett livsmedelsföretag ska följa sina ordinarie rutiner. Man behöver alltså inte göra något extra med tanke på coronaviruset.

Är det något speciellt man bör tänka på för måltider inom vård- och omsorg?'

Senast granskad 2022-11-22