Seminarium om antibiotikaresistenta bakterier i mat

Den 8 december 2014 bjöd Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten och SVA in till ett seminarium i Uppsala om antibiotikaresistenshotet ur ett livsmedelsperspektiv.

Företrädare för branschen, myndigheterna, med flera fick en uppdatering om läget och diskuterade vad som kan göras för att påverka utvecklingen. På seminariet presenteras även resultat från en ny studie om antibiotikaresistenta, ESBL-bildande, bakterier i maten.

Här kan du se filmer från seminariet och ta del av föreläsarnas ppt-presentationer.  
 

Inledning av Livsmedelsverkets GD Stig Orustfjord.

 

Karin Tegmark-Wisell, Folkhälsomyndigheten, om det globala antibiotikaresistenshotet.

 

Marianne Sunde, norska Folkhelseinstituttet, om ESBL-bildande bakterier i mat 

 

Livsmedelsverkets, Folkhälsoinstitutets och SVA:s projektledare om ESBL-bildande bakterier i Sverige.

 

Edward Boëthius, United Minds, om mattrender och konsumenternas krav.

 

Britt-Marie Drottz-Sjöberg om att kommunicera risker, t.ex. kring antibiotikaresistens.

 

Avslutande paneldiskussion med representanter från Svensk Fågel, Livsmedelsverket, Konsumentföreningen Stockholm, Folkhälsomyndigheten, Svensk Dagligvaruhandel och SVA.

Power point-presentationer

En värld utan antibiotika - ett troligt framtidsscenario?
Karin Tegmark-Wisell, Folkhälsomyndigheten

Resistenta bakterier i mat - vad vet vi?
Marianne Sunde, norska Folkhelseinstituttet

Finns ESBL-bildande bakterier i mat i Sverige? Kan maten göra oss sjuka? 
Åsa Rosengren, Sonja Löfmark och Stina Englund

Konsumenternas krav: Fräsch, hälsosam och miljövänlig mat – från företag som tar ansvar
Edward Boëthius, United Minds (sammanfattning av presentation)

Svårt att ta till sig ett smygande hot – hur kommunicerar vi risker med antibiotikaresistenta bakterier?
Britt-Marie Drottz-Sjöberg, Norges tekniska-naturvetenskapliga universitet

 

 

Senast granskad 2015-02-24