Nya riskklassningen - samlad information till företag

Är du livsmedelsföretagare och vill lära dig mer om det nya sättet att räkna ut hur mycket kontroll din verksamhet ska få? Här har vi samlat länkar med information om den nya riskklassningsmodellen, som kommer att användas från och med 2024.

Riskklassningsmodell från och med 2024

Den nya riskklassningsmodellen utgår från andra uppgifter än den tidigare. Livsmedelsföretag kommer därför att behöva lämna nya uppgifter till sin kontrollmyndighet, och alla anläggningar kommer att omklassas enligt den nya modellen under 2023. Din kontrollmyndighet meddelar hur och när ditt företag ska lämna in uppgifter för omklassning.

I Kontrollwiki, Livsmedelsverkets webbplats för fördjupning, finns all information om den nya riskklassningsmodellen. För dig som är livsmedelsföretagare och vill fördjupa dig i hur modellen är uppbyggd och hur riskklassningen kommer att gå till från och med 2024 har vi här nedan samlat länkar till informationen, som framför allt finns i Kontrollwiki. 

Allmänt om riskklassningsmodellen

Grundläggande information

Fördjupad information

Förteckning över standarder som ger sänkt kontrollfrekvens

Livsmedel till privatpersoner

Livsmedel till andra livsmedelsföretag

Huvudkontorsverksamheter

Dricksvattenanläggningar

Senast granskad 2023-05-24