Bokning av kontroll vid import av ekologiska livsmedel

Sändningar med ekologiska livsmedel som ska importeras från land utanför EU ska anmälas till Livsmedelsverkets gränskontroll. Här finner du mer information om hur bokning av kontroll av en sådan sändning går till.

Bokning av kontroll

Ekologiska livsmedel som även omfattas av krav på CHED-D eller CHED-P

Information i kontrollintyget

Ange korrekt införselställe i det ekologiska kontrollintyget

Det är viktigt att du som importör informerar exportören om korrekt införselställe i fält 10 i TRACES. Följande gäller för kontrollintyg som utfärdas från den 1 januari 2022:

För de flesta ekologiska varor anges en av Livsmedelverkets ”Point of release for free circulation”. Kommer din sändning in via annan ort än de i listan nedan, ska den ort anges som ligger närmast geografiskt sett. Observera att om sändningen blir utvald för identitetskontroll och provtagning behöver den köras till vald ort för kontroll:

  • Point of release for free circulation Göteborg – Swedish Food Agency
  • Point of release for free circulation Helsingborg - Swedish Food Agency
  • Point of release for free circulation Stockholm Norvik - Swedish Food Agency
  • Point of release for free circulation Stockholm Arlanda - Swedish Food Agency

För produkter som även kräver ett CHED-D eller CHED-P väljs en av Livsmedelverkets gränskontrollstationer:

  • Göteborg (port) - SEGOT1-SLV
  • Göteborg Landvetter (airport) - SEGOT4-SLV
  • Helsingborg (port) - SEHEL1-SLV
  • Stockholm Arlanda (airport) - SEARN4-SLV
  • Stockholm Norvik (port) - SESTO1-SLV
  • Södertälje (port) - SESOE1P-SLV

Ange ansvarig aktör för sändningen

Om den aktör som ansvarar för sändningen är en annan än importören, ska ansvarig aktör anges i fält 19 i det ekologiska kontrollintyget.

Senast granskad 2022-02-04