Tyck till om handbok för krisberedskap och civilt försvar

2022-09-06

Nu finns utkast till tre delar av den kommande publikationen "Handbok för krisberedskap och civilt försvar för dricksvatten" på Livsmedelsverkets webbplats. Du som är intresserad kan tycka till och påverka innehållet.

När omvärldsläget skärps måste beredskapen i samhällsviktiga verksamheter följa med. För att stödja dricksvattenproducenter i kris- och beredskapsplaneringen tar Livsmedelsverket därför fram en handbok.

- Det som skiljer den här från tidigare krisberedskapsböcker är hela civilt försvarsperspektivet och de planeringsförutsättningar som tillkommit i totalförsvarsplaneringen. Vi hoppas kunna konkretisera vad det innebär och vad som behöver göras. Innehållet ska vara så anpassat för dricksvattenproduktion som möjligt, säger Andreas Hagelin, projektledare och beredskapshandläggare på Livsmedelsverket.

Bland annat ges konkreta exempel på hur hotbilden ser ut, förslag på åtgärder som kan vidtas samt praktiskt stöd i form av checklistor.

Stor efterfrågan på stöd

Grundtanken var att publicera handboken i sin helhet under 2023, men på grund av det säkerhetspolitiska läget beslutade projektgruppen att publicera delar allt eftersom remissversionerna blir klara.

- Vi vet att efterfrågan är stor och vill därför inspirera och underlätta för dricksvattenproducenter att börja arbetet redan nu - med reservation för att materialet inte är helt klart. Därför välkomnar vi feedback, säger Andreas Hagelin.

Varje del ska vara fristående så att man kan angripa ett område i taget. De utkast som är ute på remiss nu är:

  • Krisberedskap och totalförsvarsplanering
  • Hotbild och planeringsförutsättningar
  • Externa aktörer och stödresurser

Ersätter tidigare handböcker på tema krisberedskap

När ”Handbok för krisberedskap och civilt försvar för dricksvatten” är klar ersätter den tidigare ”Risk- och sårbarhetsanalys för dricksvattenförsörjning”, ”Övningshandbok för drickvattenproducenter” och ”Beredskapsplanering för dricksvatten” från 2007 och 2008.

Arbetet finansieras av 2:4-medel via Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och pågår fram till 2023. I projektgruppen deltar Livsmedelsverket, MSB, Länsstyrelsen i Skåne, Länsstyrelsen i Stockholm, Svenskt Vatten, Nordvästra Skånes vatten och avlopp, Kommunalförbundet Skaraborgsvatten, VAKIN (Vatten och avfallskompetens i norr), Kommunalförbundet Norrvatten och Upplands-Bro kommun.