Remiss: Vägledning för återtagsverksamhet av vilt

2025-10-30

Livsmedelsverket har tagit fram förslag till vägledning för livsmedelsverksamheter som vill erbjuda så kallad återtagsverksamhet av vilt, alltså att jägare kan få tillbaka sitt kött eller vilt efter förädling. Alla är nu välkomna att lämna synpunkter på förslaget till vägledning. 

Livsmedelsverket har gjort ett nytt ställningstagande om så kallad återtagsverksamhet av vilt vid godkända anläggningar. Det nya ställningstagandet innebär att företag som har en godkänd livsmedelsanläggning kan bedriva så kallad återtagsverksamhet av frilevande vilt där man erbjuder jägare att lämna in sitt fällda vilt eller kött av viltet för förädling. Produkterna får sedan enbart lämnas tillbaka till jägaren för konsumtion i dennes eget hushåll. 

För att det ska vara godkänt ska anläggningen meddela Livsmedelsverket. Detta och andra regler kring hur återtagsverksamheten ska bedrivas finns beskrivet i den nya vägledningen.

Synpunkter välkomnas senast den 20 november 2025.

Öppen remiss för alla

Livsmedelsverkets vägledningar ska vara ett bra stöd för både företag och kontrollmyndigheterna. Alla är välkomna att lämna in synpunkter på förslaget.

Förslaget till den nya vägledningen kring återtagsverksamhet av frilevande vilt finns på Livsmedelsverktse webbplats. Där finns all information om hur du besvarar remissen.   

Remiss Kontrollwiki - Godkända anläggningar som tar emot vilt från jägare, Dnr 2025/04013

Du kan prenumerera på remisser Kontrollwiki. Då får du ett mejl när det kommer en ny remiss:
Prenumerera