Ändringar i förordning (EU) 2019/1793 om import av vegetabiliska livsmedel

2023-02-02

Förordning (EU) 2019/1793 innehåller listor över de vegetabiliska livsmedel från länder utanför EU som ska gränskontrolleras vid import till EU. Förordningen uppdateras regelbundet och följande ändring träder i kraft från och med 16 februari 2023.

Observera att du måste gå in i den senaste ändringsförordningen och söka i bilaga I och II för att stämma av vilka vegetabiliska livsmedel från länder utanför EU som kräver gränskontroll. Listan nedan över nya gränskontrollpliktiga livsmedel och andra ändringar är endast en sammanfattning.

Följande livsmedel läggs till i bilaga I med krav på förhandsanmälan till en gränskontrollstation. Med andra ord är detta nya gränskontrollpliktiga vegetabiliska livsmedel som ska förhandsanmälas till gränskontrollen när de ankommer till EUs territorium från och med den 16 februari 2023:

  • Palmolja från Elfenbenskusten - provtagningsfrekvens i gränskontrollen är 20 % med avseende på färgämnet Sudan.
  • Grenadilla och passionsfrukt från Columbia - provtagningsfrekvens i gränskontrollen är 10 % med avseende på bekämpningsmedelsrester.
  • Basilika och mynta från Israel - provtagningsfrekvens i gränskontrollen är 10 % med avseende på bekämpningsmedelsrester.
  • Färsk spanskpeppar av släktet Capsicum (annan än sötpaprika) från Kenya och Rwanda – provtagningsfrekvens i gränskontrollen är 20 % med avseende på bekämpningsmedelsrester.
  • Ögonbönor från Madagaskar - provtagningsfrekvens i gränskontrollen är 10 % med avseende på bekämpningsmedelsrester.
  • Sesamfrön från Turkiet - provtagningsfrekvens i gränskontrollen är 20 % med avseende på Salmonella.

Följande livsmedel har flyttats från bilaga II till I, vilket innebär att det från och med den 16 februari 2023 inte längre krävs officiellt intyg och analysrapport vid import av dessa livsmedel till EU:

  • Paranötter från Brasilien – aflatoxiner - frekvens 50 %.
  • Betelblad från Indien – Salmonella – ökad frekvens till 30 %.
  • Kosttillskott med växter från Sydkorea – etylenoxid – ökad frekvens till 30 %.
  • Johannesbröd, johannesbrödfrön (locust bean (carob)) m.m. från Malaysia – etylenoxid – ökad frekvens till 30 %.
  • Vattenmelonfrön från Nigeria – aflatoxiner – minskad frekvens till 30 %.

Följande livsmedel läggs till i bilaga II, med krav på officiellt intyg och analysrapport vid import av dessa produkter till EU från och med den 16 februari 2023:

  • Vaniljextrakt från USA - provtagningsfrekvens i gränskontrollen är 20 % med avseende på etylenoxid.

Följande livsmedel har flyttats från bilaga I till II, vilket innebär krav på officiellt intyg och analysrapport vid import av dessa livsmedel till EU från och med den 16 februari 2023:

  • Jordnötter från Bolivia - provtagning med avseende på aflatoxiner med en frekvens på 50 %.
  • Curryblad från Indien – provtagning med avseende på bekämpningsmedelsrester med en frekvens på 50 %.
  • Rovor från Libanon – provtagning med avseende på färgämnet Rhodamin B med en frekvens på 50 %.
  • Sesamfrön från Nigeria – provtagning med avseende på Salmonella med en frekvens på 50 %.
  • Okra från Vietnam – provtagning med avseende på bekämpningsmedelsrester med en frekvens på 50 %.

Observera att det finns en övergångsperiod för ovan livsmedel som är nya på bilaga II. Sändningar med dessa vegetabiliska livsmedel som avrest innan den 16 februari 2023 kan accepteras utan officiellt intyg och analysrapporter till och med den 16 april 2023.

För några livsmedel har provtagningsfrekvenserna i gränskontrollen ändrats. Bland annat har följande livsmedel fått ökade provtagningsfrekvenser:

  • Jordnötter från Brasilien – bilaga I, bekämpningsmedelsrester – ökad frekvens till 30 %.
  • Sallatsspikblad och smalt papegojblad från Sri Lanka – bilaga I, bekämpningsmedelsrester – ökad frekvens till 30 %.
  • Ris från Pakistan – bilaga I, aflatoxiner och okratoxin A – ökad frekvens till 10 %.
  • Citroner och grapefrukt från Turkiet – bilaga I, bekämpningsmedelsrester – ökad frekvens till 30 %.
  • Spiskummin och torkad oregano från Turkiet – bilaga I, pyrrolizidinalkaloider – ökad frekvens till 20 %.
  • Kalciumkarbonat från Indien – bilaga II, etylenoxid – ökad frekvens till 30 %.
  • Torkade fikon från Turkiet – bilaga II, aflatoxiner – ökad frekvens till 30 %.

Andra viktiga ändringar:

  • Frukt av pepparrotsträd (drumsticks) från Indien – KN-nummer för frysta drumsticks läggs till.
  • Sallatsspikblad från Sri Lanka – korrigering av KN-nummer.
  • Kosttillskott från Indien och Sydkorea - klargörande att även råmaterial till kosttillskott omfattas av gränskontroll.

Mer information om import av vegetabiliska livsmedel finns på vår webbplats.