Uppdaterade branschriktlinjer för vinproduktion i Sverige

2025-10-29

Nu finns en uppdaterad version av branschriktlinjer för vinproduktion i Sverige att hämta på Livsmedelsverkets webbplats. Riktlinjerna är uppdaterade av Branschorganisationen Svenskt Vin och ger stöd till företag som tillverkar vin i Sverige.

Branschriktlinjerna har funnits sedan 2023. Den här uppdateringen har haft fokus på avsnittet om märkning.

Riktlinjerna finns som stöd främst för svenska vinproducenter. Branschriktlinjerna omfattar svensk vinproduktion från odling av druvor till buteljering och märkning.

Branschriktlinjerna heter: Branschriktlinjer för vinproduktion i Sverige Oktober 2025 och kan laddas ner via länkarna.
Branschriktlinjer
Branschriktlinjer – Svenskt Vin  

Om branschriktlinjer

Branschriktlinjer är branschens egen beskrivning av hur lagstiftningen på ett visst område bör tillämpas. Branschriktlinjer utarbetats i samråd med Livsmedelsverket som bedömer riktlinjerna för att se till att de uppfyller kraven i lagstiftningen och vissa andra formella krav.

När Livsmedelsverket bedömt att kraven uppfyllts publiceras en länk till branschriktlinjerna på Livsmedelsverkets webbplats. Om riktlinjerna omfattar hygienbestämmelser publiceras de även i EU-kommissionen databas. Riktlinjerna ska utarbetas, spridas och hållas aktuella av branschen.

Branschriktlinjer kan ställa högre krav än lagstiftningen

Riktlinjerna ger råd till företag och andra om hur de kan leva upp till lagkraven, men är också ett stöd för kontrollpersonal. Branschriktlinjer motsvarar kraven i lagstiftningen men kan i vissa fall ställa högre krav. En livsmedelsföretagare bedöms därför uppfylla lagstiftningens mål om den följer relevant branschriktlinje. Även rådgivande organisationer, intresseorganisationer och certifieringsorgan har nytta av riktlinjerna.