Uppdaterad broschyr om rådgivning inom livsmedelskontrollen

2025-10-13

Driver du restaurang, butik, ett företag som tillverkar eller importerar livsmedel? Oavsett vilket har du rätt till en viss rådgivning när din verksamhet kontrolleras. Läs om vad du kan få svar på och hur det kan gå till i Livsmedelsverkets uppfräschade broschyr.

Många som driver livsmedelsföretag vill få råd och information av sin kontrollmyndighet. Ett bra tillfälle är när du träffar livsmedelsinspektören vid kontrollbesöket.

Inspektören ska både titta på att du gör rätt i din verksamhet och kunna ge tips om hur du kan göra. Exempel på vad du kan diskutera med inspektören om är

  • vilka faror som finns i din verksamhet och hur de kan hanteras

  • vilka regler du behöver följa

  • olika exempel på vad du kan göra för att uppnå målen i livsmedelslagstiftningen

  • dina förslag om hur du vill göra för att följa reglerna är lämpliga och hur de förhåller sig till lagstiftningen

  • få en förklaring till eventuella brister i din verksamhet

  • få lagstöd för beslut myndigheten fattar som rör din verksamhet.

I broschyren får du veta mer och länkar till ytterligare information via Livsmedelsverket:
Få rådgivning vid livsmedelskontrollen - för företag (PDF)