Stöd för tuffare saltkrav i Nyckelhålsreglerna

2024-11-15

Nyckelhålets kriterier ska uppdateras för att bättre spegla den senaste forskningen. Därför fick aktörer i livsmedelsbranschen under sommaren komma med inspel. En majoritet stod bakom tuffare saltkrav i de flesta livsmedel samt en översyn av definitionen av spannmål, vilket skulle påverka kriterierna för fullkorn.

Nyckelhålet är ett svenskt initiativ och har funnits i över 30 år. Sedan flera år finns märkningen även i Danmark, Norge och på Island. Idag står myndigheterna i alla fyra länderna tillsammans bakom Nyckelhålet och samarbetar inom flera områden - däribland att uppdatera kriterierna.

Ett stort antal aktörer, i huvudsak företag aktiva i Sverige, Norge och Danmark svarade på myndigheternas enkät om framtida behov, möjligheter och prioriterade områden. I den fanns bland annat frågor om salthalten i olika livsmedel – och huruvida en sänkning var realistisk.

– Det är glädjande att det finns ett fortsatt starkt stöd i livsmedelsbranschen för att sänka salthalten i många livsmedel, och att Nyckelhålet ska bidra till det. Mängden salt behöver minska för hälsans skull, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Nyckelhålets kriterier för salt har varit högre än optimalt ur ett hälsoperspektiv. Ambitionen har varit att successivt sänka salthalten. Livsmedelsindustrin har under många år jobbat för att minska salthalten i många livsmedel.

Olika definitioner i fokus

Enkätsvaren indikerade att det finns stöd för att ändra definitionen av socker, från tillsatt socker till det som kallas fritt socker, i linje med de nordiska näringsrekommendationerna. En klar majoritet var även positiva till att se över definitionen av spannmål, för att eventuellt inkludera så kallade pseudo-spannmål som bovete och quinoa.

Många tog också möjligheten att lämna öppna svar och förslag om allt från gränsvärden för socker och fett i frukostflingor, framtida livsmedelskategorier för Nyckelhålet och mängden fullkorn.

– Det finns ett stort engagemang för Nyckelhålet och för tydliga regler som bidrar till en positiv utveckling av utbudet i våra matbutiker. Svaren från den här enkäten är en viktig pusselbit när vi nu ska ta arbetet vidare, säger Åsa Brugård Konde.

Bara i början av arbetet

  • Arbetet med att uppdatera kriterier för Nyckelhålet har påbörjats och de uppdaterade kriterierna kan som tidigast träda i kraft 2026.
  • Syftet är att säkerställa att Nyckelhålsmärkningen överensstämmer med de uppdaterade Nordiska Näringsrekommendationerna.
  • Revideringen innefattar inte hela Nyckelhålslagstiftningen, utan kommer att fokusera på vissa utvalda områden. Olika aktörer har haft möjlighet att komma med inspel på vilka områden som bör prioriteras i kommande revideringen.
  • I ett senare skede kommer det ske en öppen konsultation där förslagen till ändringar presenteras.

Fakta om Nyckelhålet

  • Nyckelhålet har funnits i över 30 år och mer än 95 procent av Sveriges befolkning känner igen märkningen.
  • Nyckelhålet är ett svenskt initiativ. Sedan flera år finns märkningen även i Danmark, Norge och på Island. Idag står myndigheterna i alla fyra länderna tillsammans bakom Nyckelhålet.
  • Syftet med Nyckelhålet är att göra det enkelt för konsumenterna att hitta de nyttigare alternativen inom olika livsmedelsgrupper med nyttigare eller mindre fett, mindre socker och salt och mer fiber och fullkorn.
  • Nyckelhålet får sättas på produkter som lever upp till Nyckelhålets regler och är gratis för företagen att använda.
  • Kriterierna för vad som krävs för att en produkt ska få märkas med Nyckelhålet bygger på de nordiska näringsrekommendationerna, som i sin tur baseras på den senaste samlade forskningen om vad vi behöver äta för att må bra.