Ha en plan för personal och samverkan innan krisen kommer

2025-11-05

Vad gör du om nyckelpersoner inte kommer till jobbet? Och vilka andra verksamheter eller aktörer är du beroende av för att din verksamhet ska fungera? Genom att ha en plan för personal och samverkan ökar du chansen att ta dig ur en kris snabbare och kanske mindre påverkad. På Livsmedelsverkets webbplats finns stöd för det arbetet.

För att hela Sveriges befolkning – oavsett vad som händer – ska ha tillgång till mat och dricksvatten måste alla aktörer inom livsmedelskedjan jobba förebyggande och kunna hålla igång verksamheten så långt det är möjligt.

Livsmedelsverket driver därför på och stöttar aktörer i beredskapsarbetet, bland annat genom informations- och stödmaterial inom utvalda ämnesområden. Senaste i raden är personalförsörjning och samverkan.

– Ni är inte ensamma! Kriser hanterar vi bäst tillsammans och genom att i förväg ha pratat med viktiga samarbetspartners kan ni enkelt kontakta dem när något händer. På köpet blir de medvetna om era behov och kan kontakta er om något händer dem som påverkar er, säger Karin Gustavsson, beredskapshandläggare på Livsmedelsverket.

Låga trösklar underlättar de steg som ska tas

Materialet har tagits fram för dricksvattenproducenter men kan även användas av andra verksamheter. Utöver personalförsörjning och samverkan finns det material kring gråzonsproblematik, nödvatten, bedömning av skyddsvärd information samt hur ni säkrar tillgång till varor och tjänster. Stödmaterialen består av introduktion till ämnet, arbetsmaterial och ibland filmer eller övningsupplägg. Målsättningen är att både inspirera till och sänka tröskeln så att beredskapen steg för steg, stärks. 

Stödmaterial för beredskapsarbete inom dricksvatten

Via länken nedan kan ni även ta del av kommande webbinarier om dricksvattenberedskap. Även de kan vara intressanta för en bredare målgrupp. Den 4  december handlar det exempelvis om erfarenheter från investeringsprogram för livsmedel och dricksvatten.

Webbinarier om dricksvattenberedskap