Snart internationella matsvinnsdagen för andra gången

2021-09-22

Onsdag den 29 september är det åter dags för den Internationella matsvinnsdagen. Den uppmärksammas även i Sverige och i år satsar Livsmedelsverket på att informera om hur frukt och grönsaker bäst förvaras för att inte riskera att slängas.

För att sätta fokus på frågan att minska matsvinnet har FN tagit initiativ till Internationella matsvinnsdagen som är den 29 september varje år, världen över. I år sammanfaller det med att FN utsett 2021 till det internationella året för frukt och grönsaker.

Rädda frukt och grönsaker

- Frukt och grönsaker är några av de vanligaste livsmedlen som slängs i onödan. I samband med matsvinnsdagen informerar Livsmedelsverket om hur man ska förvara olika typer av frukter och grönsaker på bästa sätt så att de hinner ätas upp i stället för att slängas, säger Karin Fritz projektledare Livsmedelsverket.

På Livsmedelsverkets webbplats finns nedladdningsbart material om förvaring av frukt och grönt, bland annat affischer och bilder till sociala medier. Där finns även länk till FN:s nedladdningsbara material om matsvinndagen. Det här är fritt att använda för alla aktörer.

Viktigt med brett engagemang

- I och med att det är andra året denna dag ”firas”, hoppas vi att livsmedelsbranschen och övriga vill engagera sig och uppmärksammar internationella matsvinnsdagen ännu mer denna gång. Därför skickar vi ut den här påminnelsen så att de som är intresserade och själva planerar aktiviteter kan använda sig av materialet som finns på vår webbplats, säger Karin Fritz.

Öppet seminarium om matsvinn

I samband med matsvinnsdagen arrangerar Livsmedelsverket tillsammans med Naturvårdsverket, Jordbruksverket och SAMS (Samarbete för minskat matsvinn) ett digitalt seminarium som är öppet för alla kl. 8.30-10.00 den 29 september.

Föreläsarna kommer från hela livsmedelskedjan och arbetar på olika sätt med frukt och grönt. De ska inspirera till olika sätt att minska matsvinn, från fruktodlingen eller potatislandet till hemma i köket.