Snart dags för Internationella matsvinndagen!

2022-09-13

Snart är det dags! Torsdagen den 29 september är det den tredje Internationella matsvinnsdagen. Inom regeringsuppdraget för minskat matsvinn arbetar Livsmedelsverket tillsammans med Naturvårdsverket och Jordbruksverket. Nu förbereds aktiviteter för att uppmärksamma hur mycket ätbar mat som slängs.

Att minska matsvinnet i världen är ett viktigt bidrag till klimatet och miljön, därför har FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet, och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan. För att sätta fokus på frågan att minska matsvinnet har FN tagit initiativ till Internationella matsvinnsdagen som är den 29 september varje år, världen över. 

Viktigt med brett engagemang

- Vi hoppas förstås att fler vill engagera sig och uppmärksamma internationella matsvinnsdagen i september, därför vill vi skicka ut den här påminnelsen så att de som är intresserade och kanske själva vill göra aktiviteter får in dagen i sin planering, säger Karin Fritz på Livsmedelsverket.

Matsvinnsberget – ett berg som inte ska finnas

Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan, men allra mest slängs i hushållen. I svenska hushåll slängs 17 kilo ätbar mat per person och år. Det motsvarar cirka 40 måltider. 18 kilo mat och dryck hälls ut i vasken per person och år. Det motsvarar cirka 90 koppar kaffe. Sammanlagt blir det cirka 35 kilo mat och dryck per person och år. För en familj på två vuxna och två barn handlar det om cirka 140 kilo fullt ätbar mat som slängs varje år.