Sänkt kontrollfrekvens vid tredjepartscertifiering

2023-05-02

Från och med 2024 införs ett nytt sätt att beräkna mängden kontroll för livsmedelsföretagare. En nyhet är bland annat möjligheten till minskad kontroll genom tredjepartscertifiering.

En nyhet i den nya riskklassningsmodellen är att livsmedelsföretag ska kunna få sänkt kontrollfrekvens, så kallad reduktion, om du har ett giltigt certifikat från en tredjepartsstandard som Livsmedelsverket har granskat och tagit upp i sin förteckning.

Ett av villkoren är att standarden ska ha fokus på livsmedelssäkerhet och hygien. Om du som livsmedelsföretagare kan visa upp att din verksamhet har ett giltigt tredjepartscertifikat från någon av standarderna i Livsmedelsverkets förteckning så ska din verksamhet få sänkt kontrollfrekvens.

På Kontrollwiki, Livsmedelverkets webbplats för kontrollfrågor, kan du läsa mer om reduktion av kontrollfrekvens genom tredjepartscertifiering. Här hittar du också Livsmedelsverkets förteckning över de tredjepartsstandarder som ger sänkt kontrollmängd.