Så kan ert företag använda svinniska i kampen för minskat matsvinn

2022-08-22

Har du hört talas om ”svinniska”? Det är nyord, framtagna av Livsmedelsverket, som med glimten i ögat förklarar hur viktigt det är att inte slänga mat. Nu har Livsmedelsverket förenklat hur företag och organisationer kan använda svinniskan för att själva inspirera till minskat matsvinn.

En tredjedel av all mat som produceras i världen går förlorad eller slängs. Det är ett enormt slöseri med resurser och påverkan på miljön och klimatet helt i onödan.

I arbetet för minskat matsvinn har Livsmedelsverket tagit fram nyord som beskriver smarta sätt att tänka kring mat för att undvika matsvinn i vardagen. Det kallar vi för svinniska. Orden ska med ett humoristiskt tilltal få konsumenter att stanna upp och tänka efter.

Exempel på svinniska-ord är

  • Bäst före-snoooza: Att förlänga hållbarheten genom att titta, lukta och smaka sig fram.
  • Vaskvägra: Att inte slänga mat som fortfarande funkar utmärkt att äta.
  • Kylchilla: Att sänka temperaturen i kylen och sedan chilla, maten håller ju längre.                      

Mer information om hur man kan arbeta för minskat matsvinn finns på livsmedelsverket.se/matsvinn.

Kontakt: matsvinn@slv.se