Nu kan hårdostar märkas som laktosfria

2025-06-02

Hårdost är naturligt fri från laktos eftersom laktosen som finns i mjölken bryts ner under tillverkningsprocessen. Nu öppnar Livsmedelsverket för företag att kunna märka hårdost, som exempelvis Svecia eller hushållsost, som laktosfri.

De flesta konsumenter känner till att ost görs på mjölk och att mjölk innehåller laktos men alla vet inte att hårdostar är naturligt fria från laktos.

Eftersom andra mjukare ostar som mozzarella, halloumi, fetaost och färskost innehåller laktos bedömer Livsmedelsverket att uppgiften ”laktosfri” på en hårdost kan vara relevant. Flera andra EU-länder har redan gjort denna tolkning. Eftersom hårdost är naturligt laktosfri anser Livsmedelsverket att företag som vill märka hårdosten med ”laktosfri” inte behöver verifiera laktoshalten genom provtagning.

- Det har funnits önskemål från branschen att kunna märka hårdostar som laktosfria för att förbättra informationen till konsumenterna och nu gör Livsmedelsverket alltså det möjligt.  Eftersom flera andra EU-länder redan gör denna tolkning underlättar det dessutom för företag som säjer sina produkter på flera marknader,  berättar Sofia Ardell, chef för enheten för Märkning och exportfrämjande.

Märkning med ”laktosfri” kräver anmälan

Det är frivilligt att märka livsmedel med ”fri från” ett allergen, exempelvis laktos.  Om ditt företag väljer att märka en produkt med ett ”fri från”-påstående finns det regler att följa. Det innebär bland annat att produkten ska vara säker för personer som inte tål det ämne som påståendet gäller. Ni behöver också anmäla produkten till Livsmedelsverket innan den sätts på marknaden första gången.