Se filmen från webbinariet "Information om dricksvatten till allmänheten"
2025-06-24
Den 16 juni höll Livsmedelsverket ett webbinarium om kraven på information om dricksvatten till allmänheten. Nu kan nu ta del av en inspelning från webbinariet. Inspelningen finns tillgänglig fram till den sista augusti.
Den 16 juni höll vi ett webbinarium och berättade om den nya vägledningen. Nu kan du som missade det titta på en inspelning. Filmen kommer vara tillgänglig fram till sista augusti. Observera att textningen är autogenererad och därför kan innehålla felaktigheter.
Frågor & svar
Vid webbinariet fanns möjlighet att ställa frågor. De frågor som inte besvaras av vägledningen eller i presentationen har vi samlat nedan. Vi ser över möjligheten att komplettera vägledningen med denna information framöver.
Fråga: Gäller informationskravet även för exempelvis arbetsplatser med eget vatten och fler än 50 anställda eller landsbygdsskolor med eget vatten med fler än 50 elever? En del av informationen (t.ex. kostnad och förbrukning) är ju inte relevant för såna. Gäller det då bara den delen av informationen som är relevant för verksamheten?
Svar: Om det är en anläggning som försörjer personer med dricksvatten och den är över storleksgränsen 10/50 omfattas den av informationskravet. Vissa delar av informationen ska lämnas om det är möjligt. Uppgifter om hushållets förbrukning är en sådan uppgift. Det finns egentligen inga undantag från att lämna information baserat på mottagarens eventuella nytta av informationen, som exempelvis vad gäller priset för dricksvattnet. Däremot finns en flexibilitet i hur uträkningen av kostnaden ska göras, exempelvis kan den göras schablonartad genom att dela den totala kostnaden för produktionen under en viss tidsperiod med den totalt producerade volymen för samma tidsperiod.
Fråga: Omfattas sjukhus som renar sitt inkommande vatten av kraven? Och hur blir det ifall de både har kommunalt vatten och egen dricksvattenförsörjning?
Svar: Om en verksamhet har någon form av beredning av det inkommande kommunala vattnet, och detta vatten enbart används inom den egna verksamheten, är det snarast att betrakta som en del av fastighetsinstallationen. Det är med andra ord inte ett vattenverk, och därmed inte dricksvattenproduktion i den meningen som gör att anläggningen omfattas av kravet om information till allmänheten.
Det finns verksamheter som har reservvattentäkter. Så länge dessa inte är i drift (för att försörja personer med dricksvatten) så omfattas de varken av dricksvattenföreskrifterna eller kravet på att lämna information till allmänheten. Se även När ska lagstiftningen om dricksvatten tillämpas? – Dricksvattenanläggning i reserv.
Fråga: Omfattas livsmedelsproducenter med egen dricksvattenförsörjning om de producerar mer än 10 m3 dricksvatten per dygn, till exempel ett bryggeri?
Svar: Andemeningen i dricksvattendirektivets artikel 17 är att alla personer som försörjs med dricksvatten (från en anläggning över storleksgränsen 10/50) ska få informationen. En livsmedelsföretagare försörjer inte personer med dricksvatten när de använder dricksvatten som ingrediens i sin produktion. Produktionen av dricksvatten sker i det fallet för att försörja den egna livsmedelsverksamheten. En livsmedelsföretagare som producerar dricksvatten vilket enbart används inom livsmedelsverksamheten bör därför enligt vår uppfattning inte omfattas av kravet att lämna information om dricksvattnets kvalitet till allmänheten.
Fråga: Om man har flera vattenverk som var för sig producerar under 10 000 m3 och försörjer färre än 50 000 personer, omfattas man av de särskilda kraven för större producenter om man kommer över gränsen när alla vattenverk räknas ihop?
Svar: Bedömningen utgår i regel från en och samma anläggning, de ska inte räknas ihop. Det gäller både när man ska avgöra vilka som omfattas av kravet att lämna information till allmänheten och när man ska avgöra vilka som omfattas av de särskilda informationskraven för större leverantörer.
Fråga: Om ett vattenverk producerar och tillhandahåller dricksvatten till ca 40 000 invånare i den kommun där det ligger och även säljer dricksvatten till andra kommuner. Ska det som säljs utanför kommunen då räknas in i volymen när man ska avgöra om man omfattas av de särskilda informationskraven för större producenter/leverantörer?
Svar: Ja, det är den volym vatten som produceras eller tillhandahålls från en och samma anläggning som ligger till grund för bedömningen, oavsett vart det sen levereras. Om vattenverket producerar mer än 10 000 m3 dricksvatten eller försörjer fler än 50 000 personer så omfattas den verksamhetsutövaren av det särskilda informationskravet.