Beslut om ny riskklassningsmodell

2022-10-13

Livsmedelsverket har nu beslutat om den riskklassningsmodell som bestämmer hur mycket kontroll ett livsmedelsföretag, inklusive dricksvattenproducenter, ska få.
Kontroll enligt den nya modellen startar först 2024 men redan nästa år påbörjas omklassningen, det vill säga en förnyad bedömning av hur mycket kontroll varje verksamhet behöver.

Alla livsmedelsföretag kontrolleras av en kontrollmyndighet. Hur mycket kontroll ett företag får beror på hur stora risker som finns i verksamheten. Risken beräknas med hjälp av en så kallad riskklassningsmodell. Nu har Livsmedelverket fattat beslut om en ny modell, som från och med år 2024 ska ersätta den som används idag.

Förslaget har tidigare varit ute på remiss. Utifrån de synpunkter som kom in då justerades den beräkningstabell som används för att räkna fram riskklass, samt med vilken frekvens livsmedelsföretag i sista led ska kontrolleras.

Omklassning påbörjas nästa år

Syftet med den nya modellen är att skapa en mer enhetlig riskklassning av livsmedelsföretag oavsett var i landet verksamheten bedrivs och att styra kontrollen dit där den gör mest nytta. Omklassning enligt den nya modellen påbörjas redan nästa år och dricksvattenproducenterna får då lämna in uppgifter för att kontrollmyndigheterna ska kunna göra en förnyad bedömning.

Det är de kontrollmyndigheter som genomför kontrollen som ansvarar för omklassningen och som kan svara på frågor och ge mer information. Kontroll enligt den nya modellen påbörjas 2024.