Lektin från bönor orsakade matförgiftning på skola i Skellefteå

2019-09-27

Ett stort antal personer blev nyligen sjuka efter att ha ätit på skolrestaurangen på Baldergymnasiet i Skellefteå. Provsvaren visar att bönorna i en köttfärsgryta innehöll höga halter lektin.

Livsmedelskontrollen i Skellefteå har utrett utbrottet i dialog med de drabbade, måltidsenheten och Livsmedelsverket. Sammanlagt har cirka 280 personer uppgett till livsmedelskontrollen att de haft symtom som kan kopplas till lektinförgiftning.

Lektin finns naturligt i baljväxter som bönor, ärtor och linser, men bryts ner vid blötläggning följt av kokning. De höga halter som konstaterats i Skellefteå berodde på att bönorna inte var tillräckligt tillagade.

Fakta: lektiner i baljväxter

  • Baljväxter som bönor, ärtor och linser innehåller många nyttiga ämnen och påverkar dessutom klimatet förhållandevis lite – särskilt när de ersätter kött på tallriken. De innehåller dock även lektiner.
  • Lektiner förstörs och blir ofarliga vid blötläggning med efterföljande kokning. Därför är det viktigt att
  • följa anvisningarna på förpackningar och i recept när det gäller koktid och eventuell blötläggning av torkade baljväxter.Inte använda spad från blötlagda bönor i matlagningen.
  • Om det inte finns någon information om hur de torkade bönorna och ärtorna bör tillagas så bör de blötläggas i minst 12 timmar, samt sköljas och kokas i minst en halvtimme. De bönor som säljs i burk eller tetra är redan tillagade och kan ätas direkt utan att blötläggas och kokas..
  • Att äta obearbetade och färska, till exempel otillräckligt kokta, baljväxter kan orsaka illamående, kräkningar, diarré och magsmärtor cirka 1-7 timmar efter du ätit dem. Symtomen varar ungefär 3-4 timmar.