Nu synas saltet i Norden

2019-03-04

Att minska på saltet kan rädda liv. I samband med den internationella Salt Awareness Week satsar de nordiska länderna gemensamt på att uppmärksamma riskerna med att äta för mycket salt.

Svenskar äter i snitt dubbelt så mycket salt som rekommenderat. Det gör för mycket salt till en av de största riskfaktorerna för ohälsa i Sverige i dag. Men många vet inte om att de äter för mycket salt, utan tror att de äter ungefär så mycket som rekommenderas, eller bara lite mer.

Nordisk salt-film

För att uppmärksamma människor på riskerna med salt har Livsmedelsverket tillsammans med myndigheterna i Norge, Danmark och Island tagit fram en kort film om salt. Vi presenterar filmen i samband med Salt Awareness Week som pågår 4–10 mars.

– Det här är en viktig fråga i alla de nordiska länderna. Att minska på saltet kan rädda liv. Vi vill få upp konsumenternas ögon för det dolda saltet och ge enkla tips på hur man kan minska på saltet, säger Veronica Öhrvik, nutritionist på Livsmedelsverket.

Merparten av saltet är dolt

Det är inte saltandet hemma vid matbordet eller spisen som är den största boven. Det mesta av allt salt vi får i oss är dolt i maten vi bär hem från affären varje dag. I "färdiga" livsmedel som ost, bröd, kött- och charkprodukter. I hel- och halvfabrikat som soppor, såser, hamburgare, pizza och pajer. Och i mat som äts på restaurang.

– Vi uppmanar konsumenterna att vända på förpackningen, syna saltet i näringsdeklarationen och jämföra. Och att sedan välja en vara med mindre salt. Eller titta efter Nyckelhålssymbolen som sitter på mat med mindre salt, säger Veronica Öhrvik.

Det är inte bara kring salt som de nordiska länderna samarbetar. Även Nyckelhålsmärkningen är sedan tio år en gemensam nordisk hälsomärkning. Många livsmedelsföretag arbetar på hela den nordiska marknaden och ett gemensamt nordiskt arbete kan därför ge större effekt än insatser på nationell nivå.

Fakta om salt

  • För mycket salt kan höja blodtrycket. Högt blodtryck är en av de ledande riskfaktorerna för hjärt- och kärlsjukdom. Cirka 50 000 svenskar drabbas årligen av hjärtinfarkt eller stroke.
  • I Sverige har en fjärdedel av den vuxna befolkningen högt blodtryck och över hälften av personerna över 65 år.
  • Salt är en vanesak – det tar ungefär fyra veckor att vänja sig vid mindre salt. Det går lättare om man sänker saltnivån i maten gradvis. När man har vant sig kommer mat med mindre salt att smaka lika salt som vanligt.

Ytterligare upplysningar för journalister

Livsmedelsverkets presstjänst: 018-17 53 40